Gemeente Barneveld

 Politieke partij

4000 kiezers niet serieus genomen


Lokaal Belang heeft kennisgenomen van het rapport en het advies van informateur Lambooij (SGP) waarin hij stelt dat er eerst gesproken moet worden over een coalitie met SGP, CU, Pro98 en het CDA.

Lokaal Belang is verbijsterd dat er op geen enkele manier serieuze gesprekken plaatsgevonden hebben met Lokaal Belang, de enige en grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Fractievoorzitter van Pro98 Arjen Korevaar maakte ruim voor de verkiezingen een politieke keuze door met de SGP en de ChristenUnie in gesprek te gaan en hun bezwaren tegen Monique Rosbergen als wethouderskandidaat te accepteren. Pro98 laat hiermee zien dat zij niet staat voor haar en voor haar principes. En wat is nu een politieke partij zonder principes? Een stem op Pro98 is hiermee een stem voor de gevestigde orde en het oude beleid geworden.

Deze vier verliezende partijen (inclusief SGP en het CDA, zij verloren procentueel) zijn bij elkaar gekropen en laten de enige winnaar van de verkiezingen links liggen. Hiermee laten zij zien dat ze de kiezers in onze gemeente niet serieus nemen. Lokaal Belang doet dat wel. En daarom is Lokaal Belang vanuit het niets naar 4 zetels in de gemeenteraad gekomen.

Coalities smeed je op basis van onderhandelingen over de inhoud. Die onderhandelingen met Lokaal Belang hebben niet plaatsgevonden. Informateur Lambooij schrijft in zijn rapport dat er voor Lokaal Belang geldt dat 'er over een aantal beleidsonderwerpen (lees de energietransitie 2.0) niet verenigbare inzichten lijken te bestaan'. Maar terwijl er met Lokaal Belang slechts 1 gesprek is gevoerd, heeft de informateur met Pro98 op 3 april een tweede gesprek gevoerd om ‘van een aantal thematische vraagstukken een beter beeld te krijgen bij eventuele programmatische aansluitingsmogelijkheden’. Diezelfde inhoud dus. Het is buitengewoon vreemd dat dit gesprek niet ook met Lokaal Belang heeft plaatsgevonden. Tenslotte, als de enige grote winnaar niet de gelegenheid krijgt om ‘thematische vraagstukken’ nader te duiden, worden opnieuw de kiezers niet serieus genomen. Zowel niet door de informateur als door de overige partijen.

Ook vreemd is dat Arjen Korevaar over dit tweede gesprek zegt dat ‘bij de andere partijen niet voldoende enthousiasme te vinden was voor Lokaal Belang’. Vreemd aangezien in het rapport van de informateur daar niet over te lezen valt: ‘Ook werden door geen van deze partijen op voorhand belemmeringen gezien in een samenwerking met Lokaal Belang.’ Vreemd ook omdat geen van de andere partijen een 2e gesprek heeft gehad en Lambooij vooraf aangegeven heeft: ‘Gedurende het informatieproces heb ik verder geen uitingen naar enige partij over het verloop en de inhoud van het proces gedaan."

En nu we het toch over de inhoud hebben. Alle partijen willen duurzame energie. Alleen zijn de doelstellingen van Lokaal Belang ambitieuzer en is Lokaal Belang met concrete voorstellen gekomen om dit te bereiken zonder windmolens te plaatsen in de gemeente Barneveld. Waarom zijn de andere partijen niet bereid om in gesprek te gaan en met deze nieuwe oplossingen aan de slag te gaan en hebben zij alleen oog en oor voor de windmolenlobby? Andere gemeenten gaan wel aan de slag met geothermie (aardwarmte). 

De heer Scheijgrond van de ChristenUnie zegt dat Lokaal Belang de eigen glazen heeft ingegooid. Eerst was er nog de 'serieuze overweging om samen te willen werken'. Na de speech op 29 maart niet meer. Voor CU betekent het dus dat als je staat voor je principes, je je eigen glazen ingooit. Bijzonder.. 

De heer van der Tang, fractievoorzitter van de SGP, duidt het advies als volgt en anders dan de informateur: “Pluimers heeft echter zelf voor een rol buiten de coalitiegesprekken gekozen. De informateur heeft natuurlijk ook meegemaakt wat er vorige week donderdagavond tijdens de raadsvergadering gebeurde. Met de toespraak van Pluimers over de 'Rosbergen-situatie' viel het mij in ieder geval op dat deze partij kiest voor de oppositie.” Voor de SGP geldt dus dat kritiek hebben op de SGP automatisch betekent dat je op de oppositiestoelen moet plaatsnemen. Dat is nogal een uitspraak voor een partij die eerder aangaf dat het formatieproces vooral ‘zorgvuldig’ moest gaan.
Opmerkelijk is het wel dat de informateur en de heer van der Tang verschillen over de reden dat Lokaal Belang wordt uitgesloten voor de coalitie(onderhandelingen). Van der Tang noemt de speech op 29 maart, Lambooij de inhoudelijke verschillen. In ieder geval wordt de enige winnende partij aan de kant geschoven.

De aanstaande “verliescoalitie” is duidelijk bang voor Lokaal Belang. En dat is terecht. Maar liefst 4000 inwoners van onze gemeente hebben voor LB gekozen omdat zij het belangrijk vonden dat er een nieuwe wind gaat waaien in het gemeentehuis. Deze aanstaande coalitie kan haar borst natmaken. Er zal een nieuwe wind gaan waaien in het gemeentehuis. En die nieuwe wind heet Lokaal Belang. De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 is voor Lokaal Belang begonnen.