Nieuwsberichten 2024
Persbericht LB: Inspirerende wensen van de inwoners van de gemeente Barneveld
Inspirerende wensen van de inwoners van de gemeente Barneveld
Op 16 november jl. was de feestelijke intocht van Sinterklaas in Barneveld. Daarmee brak weer een tijd aan van het maken van wensenlijstjes en grote spanning bij veel kinderen in Barneveld. Tijdens, en na de intocht van de Sint, stond Lokaal Belang in het centrum van Barneveld om de wensenlijstjes van de volwassen inwoners van Barneveld te verzamelen en tevens met hen het gesprek aan te gaan wat zij belangrijk vinden voor onze gemeente. Er werden formulieren uitgedeeld waarop inwoners van onze gemeente hun wens voor de gemeente Barneveld konden invullen. Vervolgens kon iedereen de wens in een schoorsteen stoppen en de mooiste wens, waarmee men ook kans had een prijs te winnen.
Veel en verschillende wensen
Lokaal Belang was blij verrast over het groot aantal wensen, vele honderden, die in de schoorsteen belandden. Daar zaten veel herkenbare, maar vooral ook originele wensen tussen. Wat opviel was dat het niet perse ‘grote’ wensen waren maar vooral wensen die te maken hebben met het dagelijks leven van mensen. En vooral om dat dagelijks leven aangenamer te maken. Een aantal mooie voorbeelden daarvan:
Handhaving
Zoals de ergernis over het uitblijven van handhaving met betrekking tot fietsen, brommer rijden en gebruik van de auto/bestelwagen in het winkelgebied tijdens de winkeltijden. Of een vuurwerkverbod voorafgaand aan oudejaarsavond.
Fietswerkplaats
Een wens om een fietswerkplaats te realiseren om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden en daarmee mensen aan een goedkope fiets te helpen.
App voor meldingen openbare ruimte
Of het realiseren van een app door de gemeente waarin zaken gemeld kunnen worden zoals zwerfafval zodat het meteen zichtbaar is voor iedereen in plaats van dit te melden via de gemeentelijke site waar dit niet inzichtelijk is. Daarmee voorkom je veel dubbele meldingen volgens de inzender.
Cultuur en evenementen
Daarbij werd de gemeente Utrecht als het voorbeeld genoemd. Een andere wens was meer praktische ondersteuning voor plaatselijke verenigingen, bijvoorbeeld voor koren, die financiële ondersteuning kunnen gebruiken. Of de wens voor een feest na de Oud Veluwse Markt, zoals dat gebeurt in Voorthuizen na de braderie. Een originele wens was het omzetten van de afvalberg bij Vink naar een zomer-ski resort.
De meest originele wens
Maar de meest originele wens was speel/sport viaduct over de snelweg A1 waarmee Barneveld en Voorthuizen worden verbonden. Net als een ecoduct, maar dan met een klimpark, skatebaan, plekken voor graffiti etc. Of deze wens valt te realiseren, dat laat Lokaal Belang aan de goedheiligman over. Maar het is wel de meest originele wens en Mw. A. Krause zal binnenkort dan ook bezoek krijgen van Lokaal Belang om de taart in ontvangst te nemen.
Persbericht 5 december 2024
Schriftelijke vragen Lokaal Belang inzake Centrumvisie Voorthuizen
Geacht College,
Op basis van de organisatieverordening van de gemeenteraad artikel 42, stelt de fractie van Lokaal Belang schriftelijke vragen aangaande de Centrumvisie Voorthuizen.
Lokaal Belang heeft kennisgenomen van de plannen van projectontwikkelaar Bright Real Estate (hierna te noemen BRE) middels een artikel in de Barneveldse Krant van 13 november 2024 (1). Hierin geeft BRE aan een plan te hebben voor de realisatie van 25 appartementen aan de Hoofdstraat in Voorthuizen ter hoogte van huisnummer 144 (het woonhuis bekend staand als de Heksenmeyer). BRE stelt dat dit plan “in lijn ligt met de centrumvisie van Voorthuizen” en dat zowel de gemeente Barneveld als de stuurgroep “welwillend tegenover dit plan staan”.
Juist deze opmerkingen triggerden ons, mede omdat wij juist in de week voorafgaand aan dit bericht een motie (24-111 – zie 2) hebben aangenomen in de raad om meer te focussen op het beschermen, behouden en beheren van cultureel erfgoed in de gemeente Barneveld (ook duidelijk benoemd in de Barneveldse Krant zie 3). Daarnaast staat in de Centrumvisie Voorthuizen die in 2021 is vastgesteld en waarin richtinggevende kaders zijn opgenomen op pagina 31 heel expliciet “dat het cultuurhistorische pand op de Hoofdstraat 144 op goede wijze wordt ingepast” in de plannen voor het centrum.
Voor Lokaal Belang is het belangrijk dat wij toezien op het behoud van ons culturele erfgoed. Mede gezien het feit dat al talrijke beeldbepalende panden zijn verdwenen uit het centrum van Voorthuizen is dit pand bij uitstek geschikt om te behouden. Wij vinden het plan zoals dit nu voor lijkt te liggen te kolossaal op deze locatie en zouden graag zien dat het betreffende cultuurhistorische pand behouden blijft en dus buiten dit project gehouden wordt.
Wij stellen de volgende vragen:
- Kan het college aangeven in hoeverre men op de hoogte is van deze plannen?
- Klopt het wat BRE stelt dat de gemeente en de stuurgroep welwillend staan tegenover deze ontwikkeling?
- Is het college het met ons eens dat dit plan in strijd is met de vastgestelde Centrumvisie Voorthuizen?
- Zo ja, waarom werkt men er dan aan mee?
- Zo nee, hoe is dit dan te rijmen met het inpassen van de Heksenmeyer conform de Centrumvisie als dit pand gesloopt wordt, oftewel wat is de tekst op pagina 31 in de Centrumvisie m.b.t. de Heksenmeyer dan waard?
- Lokaal Belang ziet graag dat het college zich inzet om dit cultuurhistorische pand te behouden voor het centrum van Voorthuizen. Is het college daartoe bereid?
- Zo ja, kan het college dan aangeven welke afspraken men met de projectontwikkelaar hierover gaat maken?
- Zo nee, waarom niet?
- Kan het college aangeven hoe het proces er momenteel voor staat? In welke fase bevindt het proces zich en is er een beeld te schetsen qua voortgang?
Vriendelijke groeten,
Namens de fractie van Lokaal Belang,
Sjoerd van Amerongen
Barneveld, 4 december 2024
(1) https://www.barneveldsekrant.nl/lokaal/wonen/1092469/voorthuizen-stukje-mooier-maken
Schriftelijke vragen Lokaal Belang aangaande verhuiscoach voor senioren
Geacht College,
Op basis van de organisatieverordening van de gemeenteraad artikel 42, stelt de fractie van Lokaal Belang schriftelijke vragen aangaande de inzet van een verhuiscoach voor senioren.
Lokaal Belang heeft kennisgenomen van het initiatief in Putten¹ , waar een verhuiscoach senioren ondersteunt bij het vinden van passende woonruimte en zo de doorstroming op de woningmarkt bevordert. Daarnaast biedt de Provincie Gelderland, in het kader van Actie 10 van het Actieplan Wonen² , verhuiscoaches aan voor inwoners van 55 jaar en ouder die in een sociale huurwoning wonen.
Deze coaches helpen bij het wegnemen van belemmeringen die senioren ervaren bij het verhuizen, zoals emotionele verbondenheid met de huidige woning of zorgen over hogere woonlasten.
Voor Lokaal Belang is het belangrijk dat senioren in onze gemeente de ondersteuning krijgen die nodig is om langer zelfstandig en comfortabel te blijven wonen. Tegelijkertijd constateren wij dat de doorstroming op de sociale woningmarkt in Barneveld onder druk staat. Een verhuiscoach kan senioren begeleiden naar een passende woning, waardoor er mogelijk ruimte ontstaat voor andere woningzoekenden. Belangrijk onderdeel hiervan is het concept van meeneemhuur, waarmee senioren hun huidige lagere huurprijs mee kunnen nemen naar een nieuwe woning. Dit maakt het voor veel senioren aantrekkelijker om te verhuizen naar een beter passende woning.
Dit sluit aan bij de uitgangspunten in ons verkiezingsprogramma, waarin we pleiten voor het vergroten van de leefbaarheid en het creëren van betaalbare en passende woningen voor alle inwoners van de gemeente Barneveld.
Wij stellen de volgende vragen:
- Is het college op de hoogte van het initiatief in Putten en de inzet van verhuiscoaches door de Provincie Gelderland voor senioren in sociale huurwoningen?
- Zo ja, is het college bereid te onderzoeken of een dergelijk initiatief ook binnen onze gemeente kan worden geïntroduceerd om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen? Zo ja, op welke termijn kan het college een pilot of onderzoek naar de inzet van een verhuiscoach opstarten? Zo nee, waarom niet?
- Hoe ziet het college mogelijkheden om, in lijn met de aanpak in Putten en het Actieplan Wonen van de Provincie Gelderland, aandacht te besteden aan het betaalbaar houden van huurwoningen voor senioren die overwegen te verhuizen naar een kleinere of beter passende woning?
- Lokaal Belang ziet graag dat de gemeente een actieve rol neemt in het ondersteunen van senioren bij hun woonbehoeften en het verbeteren van de doorstroming. Is het college daartoe bereid? Zo ja, welke stappen gaat het college ondernemen en op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
- Ziet het college mogelijkheden om het concept van meeneemhuur te introduceren in onze gemeente? Zo ja, is het college bereid hierover in gesprek te gaan met woningcorporaties en andere betrokken partijen? Zo nee, waarom niet?
Met vriendelijke groet,
Namens Lokaal Belang
Nadeche van Veen
¹ Digitale editie Barneveldse Krant 27 november 2024
² Actie 10 - Verhuiscoach
Spreektekst Gert Hein Kevelam bij Begroting 2025
Voorzitter, de begroting van 2025 ligt ter goedkeuring op tafel. We zien een rapport dat, om een langjarig positieve begroting te houden, keuzes vraagt. Vooralsnog springt het meest in het oog dat er een extra verhoging van de OZB, de forenzenbelasting en de toeristenbelasting wordt gevraagd. Waar met name de laatste twee eigenlijk al lange tijd achterliepen bij wat gebruikelijk is in onze omgeving en dus wat ons betreft logisch, komen we bij de OZB-verhoging meer op het standpunt “vooruit, als het echt niet anders kan”. Maar hoe bepaal je of het college wel daadwerkelijk alle andere wegen heeft bewandeld en uitputtend heeft gezocht naar alternatieven?
Met deze vraag in het achterhoofd las ik een krantenartikel uit het AD van 31 oktober, 2 weken geleden dus. De kop luidt: “Wethouders zijn beleid van het kabinet helemaal zat, actiebereidheid groeit”. Enkele quotes uit het artikel: “Met steeds minder budget moeten we steeds meer doen” en “Omdat gemeenten de verplichte taken moeten blijven uitvoeren moeten ze dus bezuinigen op andere dingen”. En zo gaat het een tijdje door, waarbij de algehele teneur is dat de Landelijke Overheid alles over de schutting gooit zonder geld. Het bekende “wel taken geen knaken”. De klacht komt niet zomaar ergens vandaan, het is de landelijke Wethoudersvereniging die deze klacht uit. Als je de begroting 2026 van Barneveld in dat licht beziet zien we hier een fraai stukje financiële degelijkheid.
Die financiële degelijkheid is misschien nog wel meer zichtbaar in de monitor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Barneveld krijgt een 9 als rapportcijfer. Ik scoorde weleens lager in mijn schooltijd, zal ik maar zeggen. Een 9, een prachtig cijfer. Maar dan toch nog even de vraag voor de echte perfectionisten onder ons: Hoe had dat een 10 kunnen zijn. Nou, daar komt hij aan: De netto lasten per inwoner zijn, naar het oordeel van de VNG, aan de lage kant. Dat was de bevestiging waar Lokaal Belang naar op zoek was. Een gezaghebbende club die gewoon zegt: Jullie doen het geweldig zonder dat je de burger te veel belast!
Is er dan niets om zorgen over te maken. Oh zeker. Wij vinden de jeugdzorg in haar huidige vorm een financieel risico voor de toekomst, maar weten zo één twee drie ook niet hoe dit beter zou moeten. Daarom tekenen we graag mee met de motie die CU later deze avond in zal dienen, waarin er in ieder geval onderzocht wordt hoe het moet. Een ander punt van zorg zit hem in het gevoel van niet of onvoldoende handhaving op diverse punten in onze samenleving. Heel actueel, wat ons betreft. Hoe zorgen we ervoor dat de gebruiksaanwijzing bij hoe wij met elkaar omgaan gelezen wordt en nageleefd. Voor een belangrijk deel liggen hier punten bij de ODDV, is onze stellige overtuiging. Wij vonden een motie rondom ODDV bij deze begrotingsvergadering niet zo passen. We verwachten binnenkort wel een haakje aan te treffen in later te ontvangen stukken waar we onze zorgen op dit punt kunnen uiten en naar verwachting een motie in zullen dienen.
Wel een motie rondom de capaciteit van BOA’s. Niet omdat zij hun werk niet goed zouden doen, integendeel zou ik willen zeggen. Maar waar we in het begin van het jaar een zeer goed resultaat zagen met bijvoorbeeld het niet fietsen in het centrum na 12 uur ’s middags, krijgen we nu erg veel signalen dat deze trend weer keert. Ik las vanochtend de leus: een bekeuring is duur, dus niet fietsen na twaalf uur. Ik begrijp dat sommigen er de zinnen “Maar gaan we het nog beleven, dat er een bon wordt uitgeschreven” aan toe willen voegen. Niet helemaal terecht overigens, maar het signaal is duidelijk. En zo zijn er meer van die overtredingen, weliswaar in de afdeling klein leed, maar uiteindelijk ergerlijk. De beslissingen om wel of geen bon uit te schrijven is overigens wat ons betreft altijd aan de man of vrouw op de plek aanwezig, daarover geen discussie, maar misschien is de onderliggende vraag wel is hij vaak genoeg aanwezig op de plek waar het misgaat? Omdat de portefeuillehouder sprak over voldoende capaciteit om de IVP-prioriteiten te halen, maar ook zei dat het heeft te kiezen in schaarste, vragen wij in een motie om vanaf nu richting de Kadernota te analyseren en vervolgens deze analyse aan de raad te rapporteren. Wat moet er dan geanalyseerd worden? 1) Zijn er vaak incidenten/overtredingen waar we niet (op tijd) bij kunnen zijn? 2) Is dit op te lossen met een vergroting van de capaciteit? Motie 24-110 BOA inzet en handhaving bij kleine vergrijpen, beleefd aanbevolen.
Vervolgens, erfgoedbeleid. Voorzitter, wij hadden graag op een eerder moment de plannen rondom het erfgoedbeleid ingebracht om deze zo een plaats te geven in de integrale cultuurvisie. Dit lukte niet omdat dit punt van de vergadering werd gehaald door meerdere fracties. Het had wat ons betreft maatschappelijke onrust kunnen schelen. Maatschappelijke onrust die er nu toch ontstond in de afgelopen week. Want, natuurlijk wil Lokaal Belang dat wij zorgvuldig omgaan met ons cultureel erfgoed. Dit hebben wij in de recente geschiedenis volgens mij vaak gezegd en op gewezen. Denk hierbij aan de vele momenten dat er gesproken is over het Pastoriebos in Voorthuizen. Daarom dienen wij samen met Christen Unie en SGP de motie 24-111 Erfgoedbeleid in.
Voor al het werk dat gestopt is in de tegenbegroting van de VVD hebben wij grote bewondering. Wij waarderen het lef om niet alleen te roepen dat het anders moet, maar er ook daadwerkelijk handen en voeten aan te geven. Inhoudelijk zijn wij niet overtuigd van dit stuk, er worden wat ons betreft vreemde keuzes gemaakt. Zo zie ik dat de inhaalslag bomenonderhoud wordt geschrapt om enkele fietspaden beter te verlichten. Ik stel mij dan zo voor dat ik op zo’n fietspad rijd en een tak op mijn hoofd krijg. In de gedachtengang van de VVD is het dan mooi dat het ambulancepersoneel goed licht bij hun werk heeft. Lokaal Belang kiest er dan toch liever voor om te zorgen dat die tak niet valt.
Even nog over enkele andere moties: De motie van het CDA “Behoud sport, bewegen en cultuur”, ik heb daar in een interruptie al iets over gezegd. Wij zien een zeer grote overlap met de motie 24-86 die wij op 10 juli jongstleden indienden, die CDA opmerkelijk genoeg niet steunde. Omwille van consequente keuzes en omdat wij geloven in de kracht van sport, cultuur en evenementen zullen wij deze motie daarom steunen. Waarbij wij aantekenen dat het opvangen van alle landelijke overheidsbezuinigingen op deze onderwerpen wat ons betreft wel een heel stellige zin is.
De beide wegenmoties van het CDA. “Zo snel mogelijk de genoemde wegen realiseren” is iets wat wij delen met het CDA, maar ik denk dat hier vrij snel een meerderheid voor is te vormen. Dus ja, we zijn het eens met het CDA. Maar het CDA plaatst ook hier zeer stellige zinnen in de motie, met name de data die worden genoemd, daar vragen wij ons van af hoe reëel die zijn. Wij zijn nog in afwachting van een planning, op ons verzoek toegezegd door de wethouder. Wij wachten vooralsnog het antwoord van de wethouder af voordat wij een oordeel kunnen geven.
De nog door de ChristenUnie in te dienen motie “Bijsturing capaciteit woningbouw” willen wij graag mee tekenen. Dhr. Wiesenekker heeft daar straks vast en zeker een mooie bijdrage over waar wij ons volledig bij aan kunnen sluiten.
Afsluitend Voorzitter wil ik graag nog een paar woorden wijden aan de SGP-motie Herziening OZB verhoging. Wij tekenen deze motie mee. Wij stellen hierbij alvast dat het gewenste voorzieningenniveau niet mag leiden onder een wel voorgenomen maar eventueel niet doorgevoerde OZB-verhoging. U hoort hier een duidelijk voorbehoud. Het is ook daarom dat wij niet voor zullen stemmen bij het amendement van CDA en anderen om nu de voorgenomen verhoging helemaal te schrappen.
Het debat over de begroting 2025 is terug te kijken op de gemeentelijke website via de link:
https://barneveld.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/ae846bf3-d5de-4ad3-88f7-e9c728e9ec37
Nawoord: de motie Erfgoedbeleid haalde een ruime meerderheid en is aangenomen, de motie BOA-capaciteit haalde het niet. Beide moties zijn hieronder toegevoegd.
"Uit de raad" - 13 november 2024
Er werd vroeg begonnen op deze woensdagavond. Half zeven sharp, zodat iedereen op tijd weer thuis zou zijn en er toch veel besproken kon worden. Of dat lukte, daarover later meer. Burgemeester van der Tak opende met blijde berichten over drie nieuwgeborenen en de mededeling dat de vergrijzing aan Barneveld voorbij lijkt te gaan. Toevallig of niet, het waren drie mannen van SGP huize die de vader zijn van deze baby’s.
Van de baby’s ging de aandacht vervolgens naar de buren. Scherpenzeel vond het wel een goed idee om haar toekomstige asielzoekers in Barneveld in de dagopvang te doen. Alleen waren ze aan de Stationsweg 389a even vergeten om dit met Barneveld te overleggen. De gezamenlijke raad bevroeg Van der Tak over wat hij hier nou van wist of van vond. De antwoorden waren makkelijk te geven; ik wist er niets van en ik vind er hetzelfde van als u. Een keertje in Barneveld naar de dokter à la, maar met z’n allen de hele dag hier op visite is iets teveel van het goede.
Toen over naar het hoofdgerecht van de avond, de begroting 2025. Alles wat er in het komend jaar binnenkomt en uitgaat (op financieel gebied) krijgt een plekje in dit boekwerk. Aan het begin van de avond is het een conceptbegroting, het streven is om er aan het eind van de avond een begroting -dus zonder het woord concept- van te maken. Om de ergste spanning van dit verhaal af te halen, zeg ik alvast dat het is gelukt. De begrotingsavond is ook het moment waarop, veelal, de fractievoorzitters hun schoonste overhemd uit de kast trekken en in een ronkende bijdrage vertellen waar hun fractie voor staat. Zo ook deze avond.
Belangrijk onderwerp was toch zeker de Onroerendzaakbelasting (OZB). In de kadernota was eerder dit jaar besloten dat deze belasting in de komende 4 jaar elk jaar 2,5% verhoogd zou gaan worden. Maar in de afgelopen maanden viel de ene meevaller na de andere in de bus waardoor de verhoging moeilijker te “verkopen” werd. Een luxe probleem is ook een probleem zullen we maar denken. Maar toch, die verhoging is bedoeld om de groei van de gemeente te bekostigen. Elke zoveel duizend huizen betekent een school en een wijkgebouw en een speeltuin en een vuilniswagen, tel uit je winst. De fracties van SGP, Lokaal Belang en ChristenUnie hadden wel een oplossing, zo bleek. Komend jaar verhogen we, maar volgend jaar gaan we niet automatisch weer verhogen en kijken we kritisch of het echt wel nodig is. Nee, zeiden veel andere partijen onder aanvoering van het CDA, we verhogen nu niet en kijken volgend jaar of we dan die 2,5% nodig hebben. Zie hier in twee regels waarom de geachte raadsleden pas na half één die nacht naar huis konden.
Tussendoor passeerden er nog allerlei andere belangwekkende zaken. Lokaal Belang wilde meer handhaving in de straat en rijmde achter de in Barneveld Centrum staande borden met “een bekeuring is duur, dus fiets niet na twaalf uur” de volgende regels “maar gaan wij het nog beleven, dat die bon ooit wordt geschreven?’. Portefeuillehouder van BOA zaken van der Tak rijmde vervolgens ‘Die Boa’s doen het best goed, ze bekeuren pas als het moet”. De motie haalde het niet, en dat was misschien ook maar goed na zoveel Sinterklaasrijm. Een beter lot trof de Lokaal Belang motie om eindelijk weer beleid op het gebied van cultureel erfgoed te maken en er naar te handelen. VVD en Lid Bos zagen er niets in maar stonden hierin alleen (maar dus toch samen). 31 Raadsleden vonden dat er inderdaad werk moet worden gemaakt van het behoud van wat ons voorgeslacht in elkaar heeft getimmerd.
Pro’98- er Mulder had eens op een rijtje gezet welke meevallers er in de afgelopen jaren waren. Dat gaat om aanzienlijke bedragen. Als wij op basis van verkeerde ramingen bezuinigingen inplannen dan gaat dat ten koste van de kwaliteit van onze besluiten, zo was zijn redenatie. Lastig te ontkennen natuurlijk als net weer is gebleken dat er weer meevallers zijn. Daarom werd zijn motie om de Grondexploitatie resultaten bij de begrotingsvergadering toe te voegen dan ook aangenomen. Maar ondertussen liep ook de belastingdiscussie nog. En het was al bijna twaalf uur. Na veel wikken en wegen ging de kogel door de kerk. Dit jaar 2,5% maar een heroverweging bij de begrotingsvergadering volgend jaar. En toen was Marleen Blankenburgh ook nog jarig….
De volgende raadsvergadering is woensdag 11 december. Via de site van de gemeente Barneveld kun je de livestream volgen. Live volgen is ook mogelijk vanaf de publieke tribune, van harte welkom. Start 19.30u.
Persbericht LB: Fractie Lokaal Belang plant boom op Boomplantdag in Zwartebroek
Op woensdag, 20 november a.s. is het weer Boomplantdag in Nederland. Bomen zijn ontzettend belangrijk voor mensen. Bomen zorgen voor schaduw, verkoeling op hete dagen en zijn goed voor de leefbaarheid van onze inwoners. Zo zagen we op diverse plaatsen in de gemeente Barneveld de laatste maanden fors vergroenen door de aanplant van nieuwe, grote bomen.
Al sinds de oprichting van Lokaal Belang plant de fractie ieder jaar een boom in een van de dorpskernen van onze gemeente. Dit jaar wordt er een boom geplant in de dorpskern van Zwartebroek.
Fractievoorzitter Gert Hein Kevelam: “Al jaren benadrukt Lokaal Belang het belang van bomen, het zogenaamde “groene kapitaal” van onze samenleving. Waar wij jaren geleden nog een roepende in de woestijn waren, is dat vandaag de dag niet meer zo. Het is geweldig hoe mooi het centrum van Barneveld is geworden na de aanplant van veel grote nieuwe bomen. En wat ons betreft staan we nog aan het begin van nog veel meer groen in onze gemeente”
Daarom ook dit jaar weer volop aandacht voor boomplantdag. De fractie van Lokaal Belang nodigt iedereen in Terschuur, Zwartebroek en daarbuiten uit om aanwezig te zijn bij dit symbolische moment in Zwartebroek. De boom die dit jaar geplant wordt is een amberboom die ruim 25 m hoog wordt.
Iedereen is welkom op 20 november in Zwartebroek om 10.30 uur
Locatie de Dwarsakker in Zwartebroek
Het wordt een korte en krachtige bijeenkomst en we zouden het leuk vinden als de inwoners van Zwartebroek en Terschuur meehelpen om deze mooie boom met elkaar te planten.
Persbericht Lokaal Belang 11 november 2024
"Uit de raad" - 23 oktober 2024
“Hoe kunnen wij u overtuigen?” vroeg ChristenUnie raadslid De Kwant. “Dat heeft u allang gedaan” was het antwoord van CDA-er Van den Broek. Ja, Raadhuisplein 2 was op deze drieëntwintigste oktober één warm bad.
Twee nieuwe raadscommissieleden die beëdigd werden was de opmaat naar een enerverende avond. Misschien was het allemaal te danken aan het Mea Culpa dat het college uitsprak naar aanleiding van de eerdere gebeurtenissen rondom een memo. Het college bracht een memo openbaar naar buiten. De coalitiepartijen wilden naar aanleiding daarvan een besloten debat. De oppositie had liever een besloten memo en een openbaar debat. Dit is de, erg kort door de bocht, versie van een kwestie die de raad onderling en de raad en het college diep verdeelde. Maar, zoals gezegd, een excuus vanuit het college en de aanname van de uitgestoken hand door de oppositie gaf de vergadering zuurstof.
De raad bestond deze dag uit 32 leden. 1 minder dan normaal. Elbert Wijnne was thuis harder nodig dan in de raadszaal. Er was een dringende aankondiging van een nieuwe wereldburger en daarmee wellicht een nieuw toekomstig raadslid, want dat schijnt daar in het DNA te zitten.
Over naar de onderwerpen van deze avond: Renovatie van begraafplaats Diepenbosch in Voorthuizen. Die renovatie is dik in orde en ook nog eens voor zes ton minder dan begroot. Dat is ook wel eens lekker. Maar, zo zwengelde Lokaal Belanger van Amerongen de discussie aan, de parkeerplaats is een overlooplocatie van de handelswaar van de naastgelegen autohandelaar. Hoewel, het was geen discussie. Iedereen was het met hem eens. Zijn motie, die het college opriep de parkeerplaats te vrijwaren van oneigenlijk gebruik, werd dan ook unaniem aangenomen.
De ontwikkelagenda bewonersparticipatie: Opmerkelijk hierin was de bijdrage van SGP-er de Knegt. Na zijn opmerking niet tégen participatie te zijn wees hij de geachte collega’s nadrukkelijk op het gevaar van doorslaan op dit onderwerp. Als we zover gaan dat degene met het grootste volume, de meeste tijd of de meeste kennis op voorspong wordt gezet doen we het verkeerd. Er is nou juist zoiets moois als de gekozen volksvertegenwoordiging uitgevonden om afgewogen beslissingen te nemen. Pro’98 hing aan de andere kant. Meer participatie en snellere implementatie was hun geluid. Dit laatste zou tot aanzienlijke kostenoverschrijdingen leiden was de overtuiging van anderen. Wethouder Pluimers stelde De Knegt gerust en van den Berg van Pro’98 teleur. Ja, we gaan verder op de weg van participatie. We hebben daar wat tijd voor nodig, maar de raad blijft het hoogste orgaan.
De herinrichting van de Wolweg in Stroe: De discussie spitste zich toe op hoe om te gaan met landbouwverkeer. De toekomstige Wolweg is smaller ingetekend dan de huidige. Smaller en groener zodat Stroe nog mooier wordt en de snelheid op de doorgaande weg omlaag gaat. Maar wat doen we dan met de brede landbouwvoertuigen die het dorp doorkruisen was de vraag. Lid Bos bracht een motie in waarin hij openstelling van de N310 voor landbouwverkeer bepleitte. Goed idee vond de voltallige raad. De motie van SGP was specifieker van aard. Een verbreding van één van de uitwijkplekken in de dorpskom werd bepleit. Ook deze motie werd aangenomen.
De oversteek van de Burgemeester Kuntzelaan was het slotstuk van de avond. Een tweetal moties vreemd aan de agenda werd besproken. VVD vroeg om een pilot met verkeerslichten voordat er besloten zou worden tot een definitieve inrichting met verkeerslichten. "Wat is zo’n pilot waard?" vroeg Lokaal belang raadslid Blankenburgh zich hardop af. De verkeerslichten zijn slechts een onderdeel van een totale herinrichting. Alleen iets uitproberen met verkeerslichten zal geen antwoord geven op de twijfel van sommigen. En een proef van twee weken zoals VVD voorstelde is geen proef. Pro’98 en BI vonden het wel een goed idee, dat was niet genoeg om de motie door de raad te loodsen. De andere motie kwam van ChristenUnie en SGP. Zij vonden dat naast voordelen van verkeerslichten hier ook nadelen aan kleven. Als een fietser of een automobilist nog even aanzet bij donker oranje dan heb je de poppen aan het dansen. Kan er naast de verkeerslichten misschien ook aandacht zijn voor extra verkeersremmende maatregelen? Wethouder Pluimers die de hele avond al goed geluimd meebewoog met allerhande voorstellen zag ook hier geen been in. Ja natuurlijk, gaan we naar kijken, we komen bij u terug met een voorstel.
Uiteindelijk kwam dan ook nog het verlossende woord of was het een verloskundig woord? Terwijl de raad van Barneveld zich een avondlang had beziggehouden met de toekomst van Barneveld was even verderop diezelfde toekomst in hoogsteigen persoon ter wereld gekomen in de vorm van Niek Wijnne. Vader Wijnne was dan wel niet in de vergadering aanwezig, Opa was er wel. Hij glom nog meer dan de nieuwe schoenen van Lokaal Belanger Van Amerongen.
De volgende raadsvergadering is woensdag 13 november, de Begrotingsvergadering. Via de site van de gemeente Barneveld kun je de livestream volgen. Live volgen is ook mogelijk vanaf de publieke tribune, van harte welkom. Start 18.30u
Schriftelijke vragen LB over ontbreken openbaar vervoer na avondvoorstellingen musical 40-45 (MNH)
Geacht College,
Op basis van de organisatieverordening van de gemeenteraad, artikel 42, stelt de fractie van Lokaal Belang schriftelijke vragen aangaande het ontbreken van openbaar vervoer na de avondvoorstellingen van de musical 40-45 in de Midden Nederland Hallen in Barneveld.
Lokaal Belang heeft kennisgenomen van het artikel in de Barneveldse Krant van 7 oktober, waarin wordt vermeld dat de nieuwe dienstregeling van Hermes geen mogelijkheden biedt voor een terugreis met openbaar vervoer na de avondvoorstellingen. Hierdoor zijn bezoekers van deze populaire voorstelling momenteel aangewezen op de auto of zullen bezoekers eerst (2,2 km= half uur) moeten lopen naar station Barneveld-centrum om vanaf daar de trein te kunnen nemen richting Amersfoort of Ede.
De gemeente heeft aangegeven dat het inzetten van extra lijnbussen door de dienstregeling uit te breiden niet rendabel is, maar Lokaal Belang ziet de noodzaak van een goede verkeersafwikkeling en het bieden van duurzame vervoersopties. Bovendien is niet iedereen in het bezit van een auto of zijn er andere redenen om niet met de auto te reizen. Het past bij een gastvrije, inclusieve gemeente om ook deze groep bezoekers waar mogelijk te faciliteren.
In dit kader vragen wij het college om in gesprek te gaan met MNH en te onderzoeken welke mogelijkheden zij zelf kunnen inzetten, zoals het laten rijden van pendelbussen naar station Barneveld. Dit zou niet alleen de verkeersdruk kunnen verlichten, maar ook bijdragen aan een duurzamer vervoersaanbod voor bezoekers van de avondvoorstellingen.
Wij stellen de volgende vragen:
- Heeft het college zicht op hoe de verkeersafwikkeling na afloop van de musical tot nog toe verloopt?
- Is het college op de hoogte van de huidige situatie waarin bezoekers van de avondvoorstellingen van de musical geen aantrekkelijke openbaar vervoersopties hebben voor hun terugreis?
- Is het college bereid om de betrokken partijen, Studio 100, een taxivervoerder en de Midden Nederland Hallen, bij elkaar te brengen om te onderzoeken hoe MNH zelf kan bijdragen aan een pendelbusdienst naar station Barneveld? Een dergelijke dienst kan niet alleen de bereikbaarheid verbeteren, maar ook de verkeersdruk verminderen en een duurzamer vervoersalternatief bieden.
- Heeft het college, in de overleggen met Hermes of andere betrokken partijen, andere vervoersopties besproken om de terugreis voor bezoekers van de avondvoorstellingen te faciliteren en de verkeersdruk rond de Midden Nederland Hallen te verlichten? Zo ja, kan het college aangeven welke mogelijkheden zijn besproken en waarom deze wel of niet haalbaar zijn gebleken? Zo nee, is het college bereid om alsnog deze opties met MNH en andere relevante partijen te onderzoeken?
- Om te kunnen parkeren bij de Midden Nederland Hallen is een parkeerticket à 15 euro nodig. Is het college bereid te monitoren dat dit niet leidt tot parkeeroverlast in de naaste omgeving?
Vriendelijke groeten,
Namens de fractie van Lokaal Belang,
Nadeche van Veen
Marleen Blankenburgh
Barneveld, 16 oktober 2024
Schriftelijke vragen LB gemeentepagina Barneveldse Krant
Geacht College,
Op basis van de organisatieverordening van de gemeenteraad artikel 42, stelt de fractie van Lokaal Belang schriftelijke vragen aangaande de gemeentelijke informatiepagina in de Barneveldse Krant (hierna te noemen BK).
Lokaal Belang is trots op het feit dat wij in onze gemeente een “eigen Barneveldse Krant” hebben die zes dagen per week verschijnt, een unicum in Nederland. Een krant die zorgt voor informatie aan inwoners maar ook een krant die een controlerende functie naar ons als bestuur van de gemeente heeft.
Voor Lokaal Belang is het belangrijk dat onze inwoners op een juiste manier (ook niet-digitaal) de benodigde informatie vanuit de gemeente tot zich kunnen nemen. Zeker nu de pagina met gemeenteberichten al fors is ingekort en men daardoor belangrijke informatie kan missen. Mede met het oog op de nieuwe Omgevingswet, waardoor via deze pagina de zogenaamde participatietrajecten worden opgestart, is het van belang dat iedereen deze kan inzien. Inmiddels is ons duidelijk geworden dat de donderdag editie via de site van de Barneveldse Krant voor een ieder gratis te lezen is. Uit diverse reacties die ons bereikt hebben is dit echter een onbekend gegeven.
Lokaal Belang heeft kennis genomen van het feit dat de wekelijkse gratis huis-aan-huis (h-a-h) editie van de BK op meerdere plaatsen in onze gemeente niet bezorgd wordt de afgelopen tijd. In sommige wijken al meer dan een jaar niet meer. Wij hebben tot nu toe meldingen vanuit 4 verschillende kernen. Hierdoor mist een fors aantal bewoners informatie waarvan de gemeente aanneemt dat men deze tot zich krijgt/kan krijgen. Recentelijk bleek dit ook bij de behandeling van o.a. een agenda stuk en een reeds verleende vergunning. Voor zover ons bekend betaalt de gemeente Barneveld een aanzienlijk bedrag aan de BDU/BK voor plaatsing van de berichten op de gemeentelijke informatiepagina.
Wij stellen de volgende vragen:
- Is het college op de hoogte van het feit dat de wekelijkse gratis huis-aan-huis editie al geruime tijd niet overal in het verspreidingsgebied wordt bezorgd? Zo ja, is daar al contact over geweest met de BDU/BK en kan de oorzaak achterhaald worden?
- In hoeverre zijn er afspraken met de BDU/Barneveldse Krant over de verspreidingsgraad binnen onze gemeente van de betreffende h-a-h editie? Zo ja, is er dan ook sprake van een ander tarief indien deze graad niet behaald wordt?
- Gezien het feit dat uit de reacties en opmerkingen die ons bereikt hebben blijkt dat veel inwoners onbekend zijn met het feit dat de donderdageditie gewoon gratis te lezen is via de site van de BK verzoeken wij het college hier via de BK aandacht voor te vragen en dit ook via de site van de gemeente (www.barneveld.nl) kenbaar te maken. Hiermee kan dan alsnog een deel van de inwoners die digitaal vaardig zijn bereikt worden (die dat nu niet beseffen).
- Is het college bereid samen met BDU/BK te zoeken naar een oplossing voor het niet bezorgen van de H.a.h. krant op donderdag?
Vriendelijke groeten,
Namens de fractie van Lokaal Belang,
Sjoerd van Amerongen
Gert Hein Kevelam
Barneveld, 14 oktober 2024
Schriftelijke vragen LB Houtstookverbod gemeente Amersfoort
Geacht College,
Op basis Op basis van artikel 42 van de organisatieverordening van de gemeenteraad, stelt de fractie van Lokaal Belang schriftelijke vragen naar aanleiding van het houtstookverbod in Amersfoort bij code rood of oranje, zoals aangegeven via de website Stookwijzer.nu.
Lokaal Belang heeft kennisgenomen van het besluit van de gemeente Amersfoort om een houtstookverbod in te voeren. Sinds 1 oktober is het verboden om binnenshuis hout te stoken wanneer Stookwijzer.nu code rood of oranje aangeeft. Dit beleid is bedoeld om overlast en gezondheidsrisico’s door houtstook te beperken bij ongunstige weersomstandigheden. Bij code geel is houtstook nog wel toegestaan. Dit nieuwe beleid stelt de gemeente Amersfoort in staat om op te treden wanneer buren er onderling niet uitkomen en de gemelde overlast blijft bestaan. Daarnaast is de campagne "He, even geen vuur" gestart om inwoners bewust te maken van de nadelen van houtstook bij code rood en oranje.
Voor Lokaal Belang is schone lucht voor iedere inwoner van onze gemeente essentieel. Wij zijn daarom verheugd dat bij de Kadernota van 28 juni 2023 een motie is aangenomen waarin het college wordt gevraagd te onderzoeken hoe de overlast door houtstook tijdens een RIVM-stookalert bestreden kan worden en om indien nodig hierover regels op te nemen in het nieuwe Omgevingsplan.
Wij stellen de volgende vragen:
- In de Barneveldse Krant van 3 oktober vermeldt een woordvoerder van de gemeente Barneveld dat, in het kader van de Omgevingsvisie en het nog op te stellen Omgevingsplan, alle opties om overlast door houtstook te beperken worden onderzocht. Is een houtstookverbod tijdens een RIVM-stookalert daarbij een serieuze optie?
- Indien ja, kan de aanpak van Amersfoort dienen als voorbeeld voor ons toekomstige beleid? Indien nee, waarom niet?
- Kan het college aangeven welke opties momenteel worden onderzocht in aanloop naar het nieuwe Omgevingsplan en wanneer de Raad de eerste voorstellen kan verwachten?
- De woordvoerder stelt dat het huidige beleid zich beperkt tot voorlichting over houtstook. Echter, op de website van de gemeente Barneveld vinden wij slechts vier korte alinea’s waarin enkel het probleem wordt geschetst. Tijdens de kadernota in 2023 heeft onze fractie voorbeelden gepresenteerd van andere gemeenten waar uitgebreidere informatie wordt verstrekt over de overlast van houtstook. Wij adviseren het college om eens te kijken naar de website van de gemeente Ede, waar veel meer uitleg wordt gegeven over dit onderwerp. Is het college bereid om op korte termijn de voorlichting op de gemeentelijke website én sociale media uitingen als ook gemeentepagina in de Barneveldse krant te verbeteren?
- Uit de reactie van de woordvoerder in de Barneveldse Krant van 3 oktober blijkt dat de enige concrete actie van de gemeente momenteel het aansluiten bij een landelijke campagne is om houtrookoverlast te voorkomen. Is het college het met ons eens dat dit onvoldoende is, zeker gezien het feit dat onze gemeente mede-ondertekenaar is van het Schone Lucht Akkoord, waarin uitgebreid wordt ingegaan op de gevolgen van en aanpak van houtstookoverlast tijdens een stookalert? Dit geldt temeer in het licht van de aangenomen motie bij de Kadernota van 2023.
Vriendelijke groet,
Namens de fractie van Lokaal Belang
Nadeche van Veen
Schriftelijke vragen LB woningbouwvisie Stroe
Geacht College,
Op basis van de organisatieverordening van de gemeenteraad artikel 42, stelt de fractie van Lokaal Belang schriftelijke vragen een proces te initiëren om te komen tot een vernieuwde (deel)visie wonen voor het dorp Stroe.
Lokaal Belang heeft kennisgenomen van de naderende voltooiing van de wijk Wulperveen en de veranderende eigendomssituatie van grote delen van de agrarische gronden ten oosten van Stroe.
Lokaal Belang is sinds haar oprichting al een pleitbezorger voor het hebben van een langjarige visie op woningbouw door de gemeente, zeker ook in de kleine kernen. Hierdoor kan gefaseerde woningbouw echt handen en voeten krijgen en voorkom je schokgolven in de demografie van kleine kernen. Groei kan bovendien zorgen dat het voorzieningenniveau behouden of uitgebreid kan worden. De onlangs door de raad aangenomen deelvisie Garderen is een goed voorbeeld van hoe je met visie de contouren van het dorp in 2040 kunt schetsen en daar beleid op kunt voeren, zowel voor de lange als de korte termijn.
Wij vernamen dat er grootschalige eigendomswisselingen hebben plaatsgevonden van de gronden ten oosten van Stroe, dit heeft geleid tot vragen en soms onrust in het dorp. Daarom lijkt het Lokaal Belang een goed moment om samen met Stroe (inwoners, ondernemers en verenigingen) te komen tot een hernieuwde visie op de groei van Stroe in de komende vijftien tot twintig jaar. Hierbij wil Lokaal Belang uitdrukkelijk aantekenen dat zij op geen enkele wijze de ooit door de provincie gedropte gedachte van “Stroe-City” onderschrijft. Elke groei, zowel in omvang als locatie, moet gedragen worden door de Stroese samenleving.
Een goede visie kan vervolgens zorgen dat beslissingen op de kortere termijn passen binnen het plaatje van de toekomst op de langere termijn. Wij denken hierbij onder andere aan:
- Het realiseren van een gezondheidscentrum; deze moet een centrale ligging hebben, maar misschien is centraal 2040 anders dan centraal 2024.
- Renovatie van de school; de school loopt richting 40 jarige leeftijd, het moment van renovatie. Maar misschien geeft een visie op de toekomst wel aan dat verplaatsing en/of nieuwbouw beter is.
- Er is een wens tot uitplaatsing van de autogarage(s); Waar komt de buitengrens en hoe gaat het wegenplan en de ontsluitingen eruit zien, zodat uitplaatsing ook voor de ondernemer(s) tot verbetering leidt?
- De voortgang van industriegebied Tolnegen-West en hoe dit plan zich verhoudt tot eventuele nieuwe inzichten?
Wij stellen daarom de volgende vragen:
- Is het college op de hoogte van veranderde eigendomssituaties rondom Stroe, waardoor er een pijnloze dialoog kan plaatsvinden over eventuele groei van het dorp Stroe?
- Is het college, net als Lokaal Belang, ervan overtuigd dat een visie op toekomstige woningbouw helpt om nu goede beslissingen te nemen over voorzieningen en infrastructuur?
- Is het college bereid een proces op te starten om samen met Stroe de wensen van groei van Stroe, zowel in omvang als in locatie, in een vernieuwde visie te beschrijven en deze aan de raad aan te bieden?
- Is er een update te geven over de voortgang van Tolnegen-West?
Vriendelijke groeten,
Namens de fractie van Lokaal Belang,
Gert Hein Kevelam
Sjoerd van Amerongen
Standpunt Lokaal Belang aangaande situatie Oranjevereniging Voorthuizen
Woensdagavond 25 september vond er een raadsvergadering plaats. Als toevoeging aan de agenda had de voltallige oppositie verzocht om een interpellatiedebat. Dit debat zou moeten gaan over de ontstane problemen tussen Oranjevereniging Voorthuizen en de gemeente, en in het bijzonder de communicatie daaromtrent. Los van het feit dat wij vinden dat elke partij het recht heeft haar controlerende taak uit te oefenen over elk onderwerp, waren er over dit dossier inderdaad vragen te stellen. En die vragen had ook Lokaal Belang.
Omdat de gerezen problemen betrekking hadden op communicatie en samenwerking tussen ambtenaren en vrijwilligers van de Oranjevereniging, hadden en hebben wij het standpunt dat dit in beslotenheid (dus niet in de openbaarheid van bijvoorbeeld een webcast) moest plaatsvinden.
Het leek ons onvermijdelijk dat er gaande de discussie namen van personen zouden vallen, hetzij in de vragen dan wel in de antwoorden.
Dat is niet wenselijk, alle (zowel van de Oranjevereniging als de gemeente) betrokkenen moeten beschermd worden tegen publicatie van hun persoonlijke gegevens. Daarnaast is er net weer een voorzichtige opstart van het gestaakte proces tussen de beide partijen en ook dat wilden we niet verstoren met een openbaar debat.
De indieners van het debatverzoek konden hier niet mee akkoord gaan, trokken daarom het verzoek tot interpellatiedebat in, waardoor het gehele debat niet gehouden is. Dat is jammer voor iedereen, want het is goed om door middel van vragen en antwoorden het college te controleren op hun werk.
De oppositie heeft vervolgens een motie van wantrouwen ingediend tegen het gehele college, het zwaarste middel dat een raadslid tot zijn beschikking heeft. SGP, Lokaal Belang en Christen Unie hebben deze motie niet gesteund. Lokaal Belang heeft vertrouwen in dit college, en ook vertrouwen in het slagen van de verhuizing van de Oranjevereniging. Want daar gaat het uiteindelijk om. Een mooie kans voor woningbouw in het centrum van Voorthuizen en een mooie kans voor diverse Voorthuizense verenigingen.
Fractie Lokaal Belang
25-9-2024
Update: Betaalbare woningbouw naast Barneveld Station Zuid mogelijk!
Lokaal Belang is verheugd met de antwoorden van het College van B & W aangaande de schriftelijke vragen van Lokaal Belanger Gert Hein Kevelam. Hij is namens de fractie van mening dat wij ons moeten inzetten om de grote woningnood voor starters, veelal jongeren, aan te pakken. Het college beantwoordt de vragen positief en denkt al 2026 te kunnen gaan starten met de ontwikkeling en in 2028 te kunnen realiseren. Dat is heel goed nieuws!
Vragen Lokaal Belang 18 juni 2024
"Binnen het plangebied ontstaat er veel ruimte voor dichtere bebouwing, er hoeft geen brede weg, met fietsstroken en parkeervakken aangelegd te worden door de volledige wijk.
- Dichtere bebouwing zal leiden tot betaalbaarder bouwen dus woningen voor jongeren/starters.
- Bovendien ontstaat er ruimte voor een zeer groene, parkachtige omgeving waar kinderen veilig buiten spelen. De rand langs de spoorweg zou zich zeer goed lenen voor wat hogere bouw, waarbij appartementen en studio’s voor de hand liggen, hier kunnen we jongeren zelfstandige woonruimte bieden.
- Daarnaast een kleine hoeveelheid parkeerplaatsen aan de rand van de wijk worden gesitueerd exclusief voor de bewoners van die wijk.
Door aan de voorkant duidelijk te zijn over de specifieke randvoorwaarden die gelden voor het wonen in deze wijk -o.a. geen auto naast of voor je huis, ook niet die van jezelf- is het een vrije keuze of je dat over hebt voor het wonen in een park op enkele passen verwijderd van het treinstation. Op andere plekken in de gemeente kunnen vervolgens weer andere keuzes gemaakt worden die dichter liggen bij wat in Barneveld gebruikelijk is. Wij begrijpen dat in een gemeente als Barneveld er veel mensen noodzakelijkerwijs aangewezen zijn op hun auto. Dat is niet de discussie, wie een auto voor de deur moet of wil hebben moet ook aan de beurt komen. Maar voor hen is dit idee niet geschikt. Toch denken wij dat er ook een groeiende groep mensen, met name jongeren, andere keuzes wil maken."
Beantwoording vragen Lokaal Belang 15-7-2024
Klik hier
Artikel Barneveldse krant 17-7-2024
Klik hier
Foto: Gerwin van Luttikhuizen, Barneveldse Krant
Bijdrage raad 10 juli: spreektekst Gert Hein Kevelam bij Kadernota 2025
Voorzitter, Wij houden ervan.
Niet alleen denken over hoe de samenleving eruit moet zien, maar vervolgens ook doen.
Dat is wat wij zien in deze Kadernota. De vervelende boodschap wordt niet uit de weg gegaan, maar er spreekt energie uit in wat wij lezen. Met name het feit dat we nu naast praten over een rondweg we er ook feitelijk mee aan de slag gaan; zeker financieel. Net zoals met de Voorthuizense Groene Slinger en nog zo een rijtje zaken. Waarbij je zou kunnen denken dat dit oude plannen zijn, plannen van een vorig college. Feitelijk klopt dit, maar dat kan ook bijna niet anders. Als je voor een half miljard aan plannen op de plank legt, ligt die plank wel een keertje vol. Dit vraagt van een opvolgend college om de daad bij het woord te voegen. Dat is wat dit college doet. Daarnaast zijn er voldoende nieuwe initiatieven in het vooruitzicht. Ik zou in dit kader zeker het Bomenbeleidsplan en de cultuurvisie willen noemen.
Waarom lijkt dit college nu pas echt op stoom te komen, zou een logische vraag kunnen zijn. Nou, voordat je gaat varen is het goed om te kijken of de boot niet lek is en je motor het doet. Zo ook hier.
Alle plannen die er lagen zijn op een rij gezet in het Meerjaren Investerings Plan zodat deze in tijd, betaalbaarheid en capaciteit beoordeeld en daarna uitgevoerd kunnen worden. Naast deze exercitie moest er een grootscheepse reorganisatie van het ambtenarenapparaat plaatsvinden. En, is er zeker ook op de afdeling financiën een aardverschuiving geweest, waarbij het veranderen van de rapportagestructuur maar zeker ook door de nieuwe werkwijze ‘realistisch begroten’, Lokaal Belang het volste vertrouwen heeft dat dit college hierdoor grip heeft op de materie.
Dus o.a. deze broodnodige verbeterslagen zorgen ervoor dat het fundament er ligt waarop we de plannen zoals beschreven in de kadernota van harte kunnen ondersteunen. Plannen waarvan wij verwachten dat deze daadwerkelijk ook tot uitvoer worden gebracht.
Daarnaast zien we dat het college breed kijkt naar zowel kostenverlaging, opbrengstenverhoging.
Nadrukkelijk ook bij de organisatie zelf, maar ook bij de samenleving. Dit om te kunnen investeren in noodzakelijke De gemeente geeft het dus terug aan de samenleving door voorzieningen als scholen, wegen, groen te betalen.
Wel hebben we hierbij nog de nodige aanvullingen middels moties die wij zullen indienen. Het maakt de samenleving volgens Lokaal Belang nóg een beetje mooier, kansrijker. Daarnaast zullen wij ook zeer goed luisteren naar moties en amendementen van de andere fracties en lid Bos; goede ideeën kunnen op onze steun rekenen.
Ik ga nu over tot het indienen en toelichten van onze moties. Dit doe ik aan de hand van de kernwaarden zoals die al vanaf de oprichting door Lokaal Belang worden gebezigd, namelijk Betrokkenheid, Kwaliteit en Kansen.
Betrokkenheid
Motie Nieuwkomersonderwijs Schakelklas
In het kader van Betrokkenheid dienen wij in de motie Nieuwkomersonderwijs Internationale Schakelklas. Wij zien wat onderwijs doet voor nieuwkomers in onze samenleving, Erik Roest wijdde er afgelopen zaterdag een volledige Zevensprong aan. Dimitri Kuzmenko wordt door hem geciteerd als hij spreekt over de taal als sleutel voor toegang tot de maatschappij. Lokaal Belang zou graag zien dat we de Reservepot Opvang en Ondersteuning Nieuwkomers, die elk jaar verder oploopt, groots aanwenden om alle mensen die wij nu en straks zo hard nodig hebben binnen onze gemeenschap, zo snel mogelijk op het niveau te krijgen waarna ze hun volledige potentieel in hun nieuwe land kunnen laten zien. Onder het motto: Geef geen vis, maar geef een hengel.
Motie Pluktuin begraafplaatsen
Eveneens in het kader van betrokkenheid zouden we het college willen vragen om te onderzoeken of er bij de diverse begraafplaatsen een pluktuin van wilde bloemen aangelegd kan worden. Een groene en bloeiende omgeving is troostrijk en rustgevend bij een begraafplaats. Plukken mag, dus spontaan een geplukt boeket op een graf plaatsen is mogelijk. Tevens is het een verdere bijdrage aan de verhoging van de biodiversiteit. Daarom de motie Pluktuinen op begraafplaatsen.
Motie behoud fondsen sport, cultuur en evenementen
Van een andere orde maar zeker ook in het kader van betrokkenheid en eigenlijk ook van kwaliteit op de samenleving, de motie Behoud fondsen sport, cultuur en evenementen. Hierin doen wij het verzoek aan het college om de fondsen voor sport en bewegen, cultuur en evenementen uit het rijtje van eventueel te nemen maatregelen te verwijderen. Het is volgens Lokaal Belang belangrijk dat we als gemeente ondersteuning blijven bieden aan de dingen die onze gemeenschappen binden.
De fondsen dragen bij aan de realisering van activiteiten en evenementen, die ook nog eens veelal door vele vrijwilligers worden gedragen. Naast gezond en leuk is de verbinding, wat de drie fondsen voorstaan, cruciaal. Ze geven daarnaast kleur aan onze samenleving. We zijn ver doorgeschoten in een IK maatschappij. Het woord WIJ klinkt oorverdovend hard in de drie genoemde fondsen. Dat mag niet verloren gaan, volgens Lokaal Belang.
Motie Realisatie werkgroep implementatie Hervormingsagenda Jeugd
Lokaal Belang ziet een enorm spanningsveld tussen een toenemend gebruik van jeugdzorg en een opgave tot besparing op dit thema. Wij vragen het college te onderzoeken een werkgroep op te richten vanuit diverse betrokken organisatie, ik zou zelfs wel willen spreken van een Task Force, die deze ingewikkelde exercitie in banen helpt leiden.
Kwaliteit
Motie ondersteuning Techniekevent: Makers in de Techniek
In het kader van de kernwaarde Kwaliteit dienen wij de motie ondersteuning Techniekevent: Makers in de Techniek in. In een gemeente waar techniek en de maakindustrie een hoofdrol speelt moeten we als gemeente laten zien dat het ons menens is. De Barneveldse Techniek Opleiding en de Barneveldse Bouwopleiding moeten duidelijk ervaren dat er steun is vanuit de gemeente.
In Ede is een event georganiseerd vergelijkbaar met het Barneveldse “Makers in de Techniek”, hiervoor stelde de gemeente Ede een bedrag beschikbaar, € 5.000,-, bescheiden ten opzichte van de bedragen die vandaag zichtbaar zijn in de kadernota, maar voor het organiseren van een dag als dit een grote duw in de juiste richting.
Motie Verbetering Waterafvoer Buitengebied
Eveneens Kwaliteit als kopje voor de motie die wij vervolgens indienen met de titel Verbetering Waterafvoer Buitengebied. Het viel ons in het afgelopen voorjaar op dat sloten overvol waren en iets verderop kurkdroog. Hier gaat iets niet goed, zo dachten wij. Boeren die vorige week hun eerste snede gras konden maaien, waar ze in andere jaren aan het derde rondje toe waren. Landbouwgronden die niet bereikbaar waren vanwege de overvloedige regenval, maar misschien ook wel vanwege de gebrekkige afvoer. Het onderhoud van duikers en sloten gebeurt deels door het waterschap, deels door de gemeente en deels door particulieren. De controle hierop kan veel beter, zegde het college toe; zo maakten wij op uit de beantwoording van door Lokaal Belang gestelde schriftelijke vragen. Middels deze motie willen we dit formaliseren. Maar daarnaast bleek ons dat er essentiële watergangen in beheer bij particulieren zijn. Controle hierop zou wat ons betreft een even grote inspanning zijn als het beheer van deze watergangen door de gemeente. Doe dat dan maar alstublieft. Want wij geloven dat we het laatste natte voorjaar en de laatste zomerse wolkbreuk nog niet hebben gezien.
Motie Inventarisatie Bouwvergunningen
Ook in het kader van kwaliteit dienen wij de motie Inventarisatie Bouwvergunningen in. In één van de afgelopen commissievergaderingen werd het aantal verleende bouwvergunningen, die nog niet tot een daadwerkelijke bouw of verbouw hebben geleid, een gevaar genoemd. Er bleek dat we eigenlijk geen idee hebben hoeveel van deze nog niet ten uitvoer gebrachte vergunningen uitstaan. Een vergunning moet binnen een jaar, en in sommige gevallen zelfs korter leiden tot het voegen van de daad bij het woord. Hierop wordt niet of nauwelijks geacteerd vanuit de gemeente. Mede ook in het kader van de nieuwe omgevingswet lijkt het ons goed een inventarisatie uit te laten voeren naar deze latent aanwezige vergunningen en vervolgens te bezien of er een nieuwe aanvraag geëist kan worden.
Motie plaatsen Fietsenherstelpunt
Nogmaals kwaliteit. Onze gasten, onze toeristen, zij gaan graag fietsen in Kootwijk, Stroe of Garderen. Onze motie zegt eigenlijk: “We vinden het fijn dat je er bent. En kijk eens daar bij ‘t Hilletje, daar staat voor jou een fietspomp en een steeksleutel 12 zodat je je zadel even goed vast kunt zetten.” Naast reuze handig staat het ook ontzettend gastvrij. En oh ja, de inwoners van Kootwijk mogen de pomp ook gebruiken als hij even vrij is. Daarom het verzoek aan het college enkele fietsherstelpunten te realiseren en deze onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld via de fietsknooppunten borden.
Kansen
Motie ontwikkeling MOB-complex en betaalbare woningen
De kernwaarde kansen zou ik willen noemen bij de volgende moties. Allereerst de motie Ontwikkeling MOB complex tot woongebied. In de afgelopen jaren kwam het voormalig Mobilisatiecomplex nabij Voorthuizen enkele malen in het nieuws. Maar niet met berichten waar je op zit te wachten. Lokaal Belang zou graag zien dat er onderzocht wordt of er van deze probleemlocatie een kansrijk woongebied gemaakt kan worden. Er is elektra, water, gas en riolering. Er is een fraaie afscheiding door volwassen bomen en struiken en het ligt niet ver van overige bebouwing. We zijn naarstig op zoek naar woonruimte. Laten we deze plek niet over het hoofd zien maar juist als kans benutten.
Motie brandweerlocatie
Nogmaals Kansen: Het huurcontract van de brandweerlocatie aan de Schoutenstraat loopt in 2027 af. Er wordt al onderzocht of en waar een nieuwe dependance geopend kan worden, met goede thuiswerkplek zodat de vrijwillige brandweerman of vrouw verleid wordt hier vaak aanwezig te zijn. Het lijkt Lokaal Belang mooi om dit te realiseren op een iets Oostelijker gelegen locatie.
En door onze oogharen kijkend zien wij daar dan óók nog een ambulance staan. De aanrijtijden van de dorpen Kootwijk, Stroe en Garderen, u kent de discussie. Oude normen, oude cijfertjes, wij kennen de antwoorden op onze jaarlijkse vragenronde. Maar voor ons blijft als een paal boven water staan dat, los van welke norm ook, er een rechtstreekse relatie bestaat tussen de overlevingskans van een mens in doodsnood en het moment van arriveren van de hulp. Daarom de motie Brandweerlocatie Barneveld-Centrum.
Motie Makelpunt
Nog een keer de kernwaarde Kansen: Wij hebben veel min of meer publieke locaties. Denk aan dorpshuizen, kantines, vergaderruimtes van buurthuizen, parkeerplaatsen bij sportaccommodaties. Allemaal locaties die misschien wel geschikt zijn om vaker te gebruiken dan nu het geval is. Met als gevolg huurinkomsten voor verenigingen, stichtingen enzovoorts en beschikbare locaties, misschien ook wel voor nieuwe waardevolle initiatieven voor onze samenleving. Hoe breng je vraag en aanbod bij elkaar? Makelpunt.nl doet dit voor meerdere gemeentes in Nederland. Wil het college met een memo komen waarin er beschreven of en hoe de gemeente Barneveld gebruik kan maken van dit initiatief wat naar verluid in andere gemeentes succesvol is?
Motie capaciteit fysiek domein
Naast al deze eigen moties tekenen we graag mee met diverse moties en amendementen van andere fracties. Eén daarvan mag niet onvermeld blijven. De motie de capaciteit op de vloer te verhogen, van eerste indiener SGP. Wij zijn ontzettend trots dat we samen met CDA bij de laatste begrotingsvergadering middels een motie opgeroepen hebben om de capaciteit Civiel te verhogen. We kunnen het teruglezen in deze kadernota. Door het verhogen van de capaciteit konden en kunnen er meerdere wegen éxtra aangepakt worden; nog dit jaar! Het rapportcijfer van onze wegen steeg aanzienlijk en die trendbreuk is knap, maar moet nog verder omhoog, want Vlaamse wegen zijn leuk voor een wielerkoers, maar onze inwoners verdienen beter.
Voorzitter, ik rond af met een zeer gemeend dankwoord voor het werk van ambtenaren en college. Wij feliciteren hen met deze kadernota, want dat is zeker op zijn plek. Succes ook, met de uitvoering van alle plannen. Voorzitter, dit was mijn eerste Kadernota als fractievoorzitter, mag ik mijn bewondering uitspreken voor alle overige fractievoorzitters dat zij hier allemaal nog rechtop en fris uit hun ogen kijkend in hun stoel zitten? Dankuwel voorzitter.
10 juli 2024
Bijdrage raad 3 juli: spreektekst Ingrid Lether bij Zaadeest Stroe
Voorzitter,
Laten we eens teruggaan naar de feiten:
Staatsbosbeheer bezit een Rijksmonument, de Zaadeest. Rijksmonumenten kennen de wettelijke verplichting tot instandhouding. Staatsbosbeheer heeft daar naar verluidt niet zo’n trek in.
Deze Zaadeest is een stuk cultureel erfgoed, wat je als museum zou kunnen uitbaten, maar dat levert geen geld op om het monument te onderhouden.
Staatsbosbeheer vindt het idee van herstel van de historische functie van de Zaadeest en openstellen als museum prima, maar stelt als voorwaarde dat het museum dan zichzelf moet bedruipen en de kosten van het onderhoud moet opbrengen, want dan zijn zij van dit blok aan hun been af. De stichting met vrijwilligers die tot nu toe de incidentele openstellingen hebben gerund hapt toe. Er staat een initiatiefnemer op met een businessplan.
En vanaf daar loopt het scheef, en verdwijnt het museum rap uit het zicht. En dat is niet eens zo gek, want laten we eerlijk zijn, de Zaadeest is best een leuk stukje cultureel erfgoed, maar je bent er in een half uurtje doorheen. Ook op open monumentendag stonden er geen rijen tot onder het viaduct van de A1.
Als museum is het niet levensvatbaar en het plan dat de initiatiefnemer heeft, is dan ook eigenlijk het in gebruik nemen van een evenementenlocatie, onder de dekmantel van een museum. Het initiatief heeft als hoofdzaak het fabriceren van gin en het geven van workshops, op een leuke historische locatie. Zoals zoveel evenementenlocaties op leuke historische plekken zitten. Alle publiciteit en werving die tot op heden al plaatsgevonden heeft, was dan ook op gin en op workshops gericht.
Maar tussen de droom van de initiatiefnemer en de daad van deze bestemmingsplanwijziging staan wel wat wetten in de weg, en praktische bezwaren.
Eén daarvan is een gindistilleerderij ter plekke. Hoe je het ook wendt of keert, historisch gezien is dat nooit een onderdeel geweest van de Zaadeest, en praktisch gezien zou dat qua milieucategorie geen haalbare zaak kunnen zijn. En dan niet alleen omdat een andere kleine distilleerderij elders in Barneveld wél gewoon cat. 4.2 is. Maar óók omdat het omzetten naar een lagere categorie door metingen onderbouwd zal moeten worden. Die metingen zijn niet verricht, dus de grond onder de aanname dat het beperkt zal blijven tot cat. 2 is niet erg stevig.
Maar er staat meer in de weg: voor het herstel van de historische functie en dus het produceren van deze gin zijn dennenkegels nodig. Deze dienen onrijp uit de bomen geplukt te worden. Voor persoonlijk gebruik wordt beperkte wildpluk hier en daar gedoogd maar het is op grotere schaal gewoon verboden. Dat staat klip en klaar in de Omgevingswet. Kortom: die dennenappels mogen helemaal niet geplukt. Gebeurt dat plukken wel dan is dat strafbaar. Het functieherstel kan daarmee dus niet, en de ginproductie eveneens niet.
De aanvraag behelst de bestemming ‘cultuur en ontspanning’. Logisch, als je een museum wilt uitbaten.
Maar horeca en ambachtelijke bereiding van agrarisch producten (de gin dus) worden hierdoor automatisch óók mogelijk. Want die vallen onder de paraplu ‘cultuur en ontspanning’.
Echter, daarmee zijn beperkingen op de horeca niet mogelijk. Want hoewel inperking van de openingstijden een leuk idee lijkt, is de horecawetgeving landelijke wetgeving, en het beleid van Barneveld geeft geen handvatten om geen avondhorecavergunning af te geven.
Ik denk dat we als raad realistisch moeten zijn: een museum is niet levensvatbaar. Functieherstel van de Eest kan alleen met het illegaal verkrijgen van dennenkegels. Maar een evenementenlocatie, horeca en een ginstokerij passen niet op deze plek.
En – nu kom ik weer terug op de feiten aan het begin - eigenlijk zijn we bezig een niet-bestaand probleem op te lossen: een Rijksmonument, in bezit van Staatsbosbeheer, dat onderhouden moet worden door Staatsbosbeheer. Waarom zouden we ons daarvoor in allerlei bochten gaan wringen?
Dat zouden we met z’n allen niet moeten willen.
Bijdrage raad 3 juli: spreektekst Gert Hein Kevelam over de deelvisie Garderen
Voorzitter, de deelvisie Garderen ligt voor. Wij hebben hier lang op gewacht, maar vooral het dorp Garderen heeft hier lang op gewacht. Sinds het Boerenerf in 2011 is er nog even een oprisping geweest door de oplevering van de Kwekerij met 26 woningen, maar verder was er bitter weinig op het gebied van woningbouw. Hierbij moet wat ons betreft ook nog opgemerkt worden dat de Kwekerij en het Boerenerf, vanuit de markt werden geïnitieerd en er een lobby opgezet werd om het te mógen realiseren. Met daarom de conclusie dat woningbouw met de gemeente als stuwende kracht deze eeuw nog niet heeft plaatsgevonden in Garderen.
Dit is niet zonder gevolgen gebleven. Waar in 2011 nog 201 leerlingen op de Prins Bernhardschool zaten was dit aantal in 2021 met 20% afgenomen tot 161. Dit terwijl in de andere kernen van deze gemeente de nieuwe basisscholen bij wijze van spreken niet aan te slepen waren in dezelfde periode. Ook de leeftijdsopbouw is volledig scheefgegroeid, waar in 2008 Garderen nog in de pas liep met het gemeentelijk gemiddelde is er ondertussen een gat ontstaan van vele jaren. De keuze ligt dus voor, of liever lag voor, gaan we Garderen zien als een rusthuis voor iets te gefortuneerde Randstedelingen in combinatie met de laatste lokalen, of gaan we het tij keren. Ik zei de keuze lag voor, want dit document geeft het antwoord. We gaan er mee aan de slag en we gaan het tij keren. Hiervoor dank ik het college.
De eerste stap is dus dit document. Maar in aanvulling hierop gaat Lokaal Belang graag een stap verder. Het is daarom dat wij graag meetekenden met de SGP-motie die oproept tot een streven naar een meer dan beleidsmatig voorgeschreven bouw voor goedkope huur en goedkope koop. In de bijdrage van de SGP zal hier neem ik aan wel een verdere toelichting op volgen.
Is zo’n visie dan alleen maar mooi en fijn? Hoog over ja, maar kom je in de details dan loop je altijd weer tegen mensen aan die geheel ongevraagd en geheel willekeurig benadeeld worden door de plannen. Dat is het dilemma waar vrijwel elk Ruimtelijke Ordening vraagstuk tegenaan loopt. Daar doen we niet makkelijk over en dat is niet onbelangrijk, maar het is, zo zien we hier vrijwel elke maand weer, ook onvermijdelijk.
De verschillende gebieden doorlopend hebben wij wel vragen en bedenkingen. Zo vinden wij het gebied aangeduid als Garderen Noord in eerste instantie geen plek waar we het woonprobleem van Garderen op gaan lossen. 20 Huizen is gewoonweg te veel, hoogbouw niet realistisch en de verkeersafwikkeling een uitdaging. Maak van 20 dan 10 zou je zeggen, maar ook dan, is 12 maal rug aan rug niet passender dan 10 x groot? Ik zou graag zien dan we ons niet zo vastpinnen op aantallen, maar gewoon spreken van een passende en kleinschalige bebouwing. Het is tenslotte een visie. We hoeven niet alles in te vullen.
Voor Garderen West zien wij een uitdaging om de ontsluiting goed voor elkaar te krijgen. Lastig maar niet onmogelijk. Het potentieel van deze locatie hebben wij in het verleden al vaker benoemd. Een relatief grote locatie in de kom van het dorp waar zeker niet in één keer, maar zeer gefaseerd de groei van Garderen kan worden gerealiseerd. Wij zouden met name voor deze locatie willen benoemen dat er bij een fiets/wandelontsluiting aan de Noordzijde alvast rekening gehouden zou moeten worden met de uitplaatsing op termijn van de daar aanwezige supermarkt. Met het iets verplaatsen van het bouwperceel van deze supermarkt en de daar al aanwezige groenstrook kan er een nieuwe veel veiligere route naar de Prins Bernhardschool worden gerealiseerd. Want het is best leuk om zittend op het terras van IJstijd de verwikkelingen op deze T splitsing te aanschouwen, maar als verkeersdeelnemer heb je soms liever wat meer helderheid.
Zuid-3 is een locatie die logischerwijs is aangewezen als seniorenlocatie, gezien de nabijheid van de Kruimelstaete. Ongeveer 25 woninkjes en een mooi wandelparkje daaromheen. Hier wordt in de visie wat ons betreft alles al ingevuld. Dat is niet nodig. Het is een gebied van 15.000 m2. Er moeten 25 huisjes op, en daar zouden wij graag een punt zetten. De visie spreekt vervolgens van een groenstrook van 50 meter en hoogbouw. Lokaal Belang denkt dat dit creatiever en laag bij de gronds kan. Daarom ons amendement waarin we de gegeven kaders voor deze plek wegstrepen. Bouwen daar, ja graag. Kom maar met een mooi plan naar de raad.
In onze rondgang van enkele weken geleden kwam een Gardereen zijn mening geven op bouw voor senioren in Garderen. Hij mag zichzelf tot de senioren rekenen dus zijn stelling bouw nou niet zoveel voor die oudjes, denk aan de jongeren, was misschien wat verrassend. Zeker toen hij daaraan toevoegde dat er regelmatig senioren naar Garderen gehaald worden om de seniorenwoningen te vullen. Dat bracht ons toch op het punt om de volgende suggestie te doen. Als wij naast de Kruimelstaete zo’n 25 seniorenwoninkjes toevoegen aan het dorp zou het dan geen goed idee zijn om de seniorenwoningen die elders in Garderen staan niet zo rigide alleen te bestemmen voor senioren. Vaak zouden dit ook mooie woningen kunnen zijn voor starters of alleenstaanden. Ja, ik weet dat ze vaak van de Kruimelstichting zijn, en dat die er dus ook zeker iets van moet vinden. Maar misschien is uitruil of een andere creatieve oplossing best mogelijk. Ik vraag daarom aan de wethouder om een toezegging om deze suggestie verder te onderzoeken.
Dan nog even kort inbreiding in de dorpskern. Ja, graag. Maar wel met een uitbreidingslocatie ernaast. De inbreiding zal met horten en stoten gaan. Dan weer een stuk klaar, dan weer enkele jaren stagnatie vanwege procedures, sloop of wat dan ook. Als er op zulke momenten een goede uitbreidingslocatie naast loopt kun je zorgen voor gefaseerde bouw. Op die manier haal je de pieken maar vooral ook de dalen uit de woningbouw die Garderen al decennia een verwrongen demografie heeft gegeven.
Afsluitend; wij zijn blij met het feit dat er voor het eerst in deze eeuw een visie op woningbouw in Garderen het levenslicht ziet dat ook nog eens ver de toekomst in kijkt. Dankuwel voorzitter.
Foto: Heliflight - Garderen vanuit de lucht
Lokaal Belang over de Kadernota: Eerst grip, nu door!
Eerst grip, nu door!
De Kadernota 2025-2028 straalt ambitie uit; dat spreekt Lokaal Belang enorm aan. We hebben het fundament gelegd en nu gaan we verder. De handen uit de mouwen voor onder andere de Oostelijke Rondweg, investeren in groen en het op orde brengen van de Apeldoornsestraat.
Vooral dat fundament leggen vinden wij zo belangrijk. Toen het huidige college aantrad lag er een lijst van bijna een half miljard euro aan wensen met geen idee over het hoe. De afgelopen 2 jaar is er een Meerjaren Investeringsplan opgesteld waarbij realisme, het echt dóen en betaalbaarheid centraal staan. Daarnaast is de organisatie binnen het gemeentehuis omgevormd naar een bedrijfsmatiger opzet. Hierdoor kunnen we veel krachtiger investeren in onze gemeente. Dit is waar wij als Lokaal Belang naar uit zagen, want het was nodig.
We kunnen verder om onze groeiende gemeente Barneveld nog mooier te maken. Er liggen voldoende grote uitdagingen: hoe zorgen we ervoor dat onze gemeente leefbaar en gezond blijft? Lokaal Belang wil een oplossing voor knooppunt A1/A30, voor groen en voor goede voorzieningen, bijvoorbeeld op het gebied van sport. Als je de boel op orde hebt én ambitieus bent, en dat zijn we, biedt dat kansen. Soms komen die uit onverwachte hoek. Wie had kunnen denken dat we straks in Barneveld een landelijke trekpleister als de musical 40-45 zouden krijgen? Een impuls voor cultuur en enorme mogelijkheden voor ondernemers in de horeca en het toerisme.
Met een stevig fundament en wetende waar je aan werkt mag je, wat ons betreft, ook een bijdrage vragen van inwoners. 2,5% extra OZB verhoging is voor de meeste woningeigenaren minder dan € 15,- per jaar. We zeggen niet dat dat niets is, maar we denken wel dat het een te verantwoorden vraag is. Vooral ook omdat je het vervolgens weer teruggeeft in mooie dingen en goede voorzieningen voor ons en onze kinderen. Daar staat Lokaal Belang voor: investeren in de samenleving van en voor ons allemaal.
Namens de Fractie van Lokaal Belang,
Gert Hein Kevelam
fractievoorzitter
27-6-2024
Schriftelijke vragen Lokaal Belang Woningbouw Oud Vellerseweg Barneveld
Geacht College,
Op basis van de organisatieverordening van de gemeenteraad artikel 42, stelt de fractie van Lokaal Belang schriftelijke vragen aangaande woningbouw in een autoluwe woonwijk aan de Oud Vellerseweg.
Lokaal Belang heeft kennisgenomen van de voortdurende vraag naar woningbouw in een betaalbaar segment, zoals ook onlangs weer in de Barneveldse Krant werd opgetekend uit de mond van de voorzitter van de jongerenraad. Het lijkt Lokaal Belang daarom het uitgelezen moment om een project te draaien wat buiten de gebruikelijke Barneveldse kaders ligt.
Voor Lokaal Belang is het belangrijk dat de gemeente Barneveld een gemeente is waar het hebben van een woning niet alleen iets is voor “the happy few”. Daarom zetten wij in op diversiteit in woningbouw en woningprijzen met als doel een grote diversiteit aan inwoners, hetgeen onze dorpen nog mooier en leefbaarder zal maken.
In de driehoek Oud Vellerseweg, Hessenweg en spoorlijn Barneveld-Ede ligt een, wat Lokaal Belang betreft, unieke kans voor vernieuwende woningbouw. In de afgelopen tijd hebben wij contact gezocht met de eigenaar van de percelen, BPD bouwfonds gebiedsontwikkeling (hierna BPD). Tijdens deze gesprekken bleek ons dat er bij hen een perceptie bestaat over wat er wel en niet mogelijk is in Barneveld, en dan met name op het gebied van parkeernormen en filosofie op mobiliteit. Dit zou hen ervan kunnen weerhouden om een voor Barneveld uniek concept neer te leggen.
Ons idee voor het betreffende gebied is ingegeven door de ligging dicht bij de snelfietsroute door de wijk Veller, de nabijheid van treinstation Barneveld-Zuid en de waarschijnlijkheid van de nieuw aan te leggen rondweg op loopafstand. Hier zou een wijk gebouwd kunnen worden met een parkeernorm (flink) onder 1, waarbij de kleine hoeveelheid parkeerplaatsen aan de rand van de wijk worden gesitueerd. Hierdoor hoeft er geen (brede) weg het gebied te doorkruisen. Verder kan er, ons inziens, een extra parkeervoorziening (exclusief voor deze wijk) worden ingericht aan de Zijdehoenderlaan, op loopafstand met een directe aansluiting op de vermoedelijke locatie van de nog aan te leggen rondweg. Hier zou bovendien een deelauto oplossing kunnen worden toegevoegd. In onder andere de gemeente Nieuwegein worden ontwikkelaars contractueel verplicht een deelauto project op te zetten bij wijken met een lage parkeernorm. En waarom ook niet, een lage parkeernorm geeft veel uitgeefbare grond en is daarom gunstig voor een ontwikkelaar.
Binnen het plangebied ontstaat er veel ruimte voor dichtere bebouwing, er hoeft geen brede weg, met fietsstroken en parkeervakken aangelegd te worden door de volledige wijk. Dichtere bebouwing zal leiden tot betaalbaarder bouwen. Bovendien ontstaat er ruimte voor een zeer groene, parkachtige omgeving waar kinderen veilig buiten spelen. De rand langs de spoorweg zou zich zeer goed lenen voor wat hogere bouw, waarbij appartementen en studio’s voor de hand liggen, hier kunnen we jongeren zelfstandige woonruimte bieden.
Door aan de voorkant duidelijk te zijn over de specifieke randvoorwaarden die gelden voor het wonen in deze wijk -o.a. geen auto naast of voor je huis, ook niet die van jezelf- is het een vrije keuze of je dat over hebt voor het wonen in een park op enkele passen verwijderd van het treinstation. Op andere plekken in de gemeente kunnen vervolgens weer andere keuzes gemaakt worden die dichter liggen bij wat in Barneveld gebruikelijk is. Wij begrijpen dat in een gemeente als Barneveld er veel mensen noodzakelijkerwijs aangewezen zijn op hun auto. Dat is niet de discussie, wie een auto voor de deur moet of wil hebben moet ook aan de beurt komen. Maar voor hen is dit idee niet geschikt. Toch denken wij dat er ook een groeiende groep mensen, met name jongeren, andere keuzes wil maken.
Wij hebben onze ideeën voor het onderliggende gebied getoetst bij de eigenaar van de grond, zij zijn immers professional hierin. Technisch gezien zou één en ander goed mogelijk zijn. Sterker nog, er zijn voorbeelden te zien waarin belangrijke elementen uit het idee al eerder zijn uitgevoerd door BPD.
Wij stellen de volgende vragen:
- Is het college, net als Lokaal Belang, bezorgd over het betaalbaar en bereikbaar houden van woningen voor alle doelgroepen?
- Is het college bereid, verder dan nu, ‘out of the box’ te denken wat betreft woningbouw?
- Durft het college een specifieke wijk toe te voegen aan onze gemeente waar andere keuzes gemaakt worden betreffende mobiliteit?
- Ziet het college mogelijkheden om, net als andere gemeenten, het aanbieden van deelauto’s door de ontwikkelaar te verplichten bij het ontwikkelen van een wijk?
- Is het college bereid het bovenbeschreven plan te bestuderen en te onderzoeken, met de grondeigenaar?
Vriendelijke groeten,
Namens de fractie van Lokaal Belang
Gert Hein Kevelam
Sjoerd van Amerongen
"Uit de raad" - 29 mei 2024
Soms zijn raadsvergaderingen als een feuilleton. Voor het juiste begrip moet je de voorgeschiedenis kennen. Zo ook deze woensdagavond. Er was bij de vorige raadsvergadering een staking van stemmen opgetreden waardoor de cliffhanger was, “mag er een huisvesting voor arbeidsmigranten aan de Postweg in de Glind komen of gaat dat niet door?”
Maar we gaan eigenlijk iets te snel. Omdat Dianne de Kwant in blijde verwachting is, werd Rufo Petri voor de ChristenUnie als tijdelijke vervanger beëdigd. Die blijde verwachting was bij de familie Korevaar ondertussen omgezet in een daadwerkelijke geboorte. Daarom roze, want een meisje, tompoucen op de werktafels van de raadsleden.
Een andere tijdelijke invaller die beëdigd werd was Gerben Evers, die voor de VVD de langdurig uitgevallen Jarne van Schaik komt vervangen. Dat deed hij in zijn eerste optreden overigens met verve. Met vijf interrupties en drie stemverklaringen had hij zich voor de olympische spelen gekwalificeerd als raadslid-zijn een olympische sport was geweest.
Allereerst werd er gedebatteerd over een voorkeursrecht van koop wat de gemeente had gevestigd op een stuk grond aan de Esvelderbeek. Het oog was gevallen op dit gebied nadat duidelijk werd dat dit in de stille verkoop stond. Een mooi gebied wat prachtig toegevoegd kan worden aan het al bestaande landschap en vervolgens prima als waterberging kan dienen. Lokaal Belanger Ingrid Lether zag het al helemaal voor zich: een schitterend natuurgebieden direct grenzend aan de Harselaar waar tijdens lunchpauzes mensen rondlopen en ondertussen hun boterhammen oppeuzelen. Het kan niet mooier en hulde voor de moed en daadkracht, zo sprak zij het college toe.
De hulde vanuit Theo Bos (Lid Bos) voor dit idee was daarentegen ver te zoeken. Om zichzelf niet te belasten sprak hij voorafgaand aan zijn bijdrage uit dat hij latente belangstelling had gehad voor dit grondstuk maar dat het nooit tot een daadwerkelijke bieding is gekomen. Wel vond hij dat het aan de eigenaar is om de grond te verkopen aan wie hij of zij dat goeddunkt. Een gemeente die middels voorkeursrecht zichzelf opdringt als koper, daar zou in dit geval geen sprake van mogen zijn. Bij de stemming bleek dat het merendeel van de raad meer voelde voor de benadering van Lether dan voor die van Bos. Het voorstel werd goedgekeurd. De losse flodder in de vorm van een motie van treurnis van Bos moest het doen met slechts één voorstem, namelijk die van Bos zelf.
Daarna het vervolg van het raadsstuk over de arbeidsmigranten aan de Postweg. Al bij de vaststelling van de agenda had Lokaal Belang-captain Gert Hein Kevelam Het stuk vanuit de stemming teruggehaald naar de meningsvorming. Dit leidde tot wisselende reacties, maar zou later een cruciale rol spelen in de politieke besluitvorming rondom dit thema. In zijn bijdrage vertelde Kevelam dat de Initiatiefnemer sinds de vorige vergadering een intentieovereenkomst met een professionele partij had gesloten die het beheer en de verhuur voor haar rekening zou gaan nemen. Dit gaf lokaal Belang een veel beter gevoel over het gehele plan dan bij het aanvankelijke plan, waarbij de initiatiefnemer zelf de scepter zou gaan zwaaien. Dat gaan we niet doen, sprak Kevelam destijds.
De intentieovereenkomst stelt erg weinig voor, zo stelde Arjen Korevaar van Pro98. Dat klopt als een bus, was het verrassende antwoord van Kevelam. Maar nu wij na vandaag toch aan de bal blijven in dit project zie ik een aanknopingspunt. Juist vandaag werd er namelijk ook beslist over een verandering van omgaan met initiatieven als dit. Deze kwamen in het verleden niet, maar komen nu wel terug naar de raad als het gaat om vergunningverlening. Dus, was de conclusie van Kevelam, als we de intentieovereenkomst van deze week zien als een gebaar van goede wil dan gaan we op het moment van vergunningverlening de echte ‘proof of the pudding’ zien. Op dat moment kunnen we alsnog terugkeren op onze schreden en hebben we toch de pilot gedraaid die we zo graag eens wilden draaien.
Ja mooi, zo sprak de verraste Korevaar, maar dan wil ik wel dat er ook ruimte wordt ingericht voor enkele spoedzoekers. Toen Henk Wiesenekker (ChristenUnie) en Gert Hein Kevelam hier ook nog eens een enthousiast geluid over lieten horen, was er een serieuze verandering in het totale landschap geschapen. Pro98 wilde dan vervolgens het amendement van ChristenUnie wel steunen over het maximeren van het aantal huisvestingen in dit kader in het buitengebied. Aan het einde van de rit was er opeens een meerderheid waar er voorheen slechts minderheden waren, en een gelukkige wethouder die door kon met de pilot waar hij al zolang naar op zoek was.
Kevelam die Korevaar toesprak met de woorden: “Lokaal Belang en Pro98 maken hier samen toch maar even een plan een stuk mooier”, was nog even iets te veel voor de laatstgenoemde. Maar goed, een pasgeboren dochter, een aangenomen amendement en complimenten voor de creativiteit. Dan is het ook wel weer een keer mooi geweest, zo zal hij gedacht hebben.
De volgende raadsvergadering is woensdag 3 juli. Via de site van de gemeente Barneveld kun je de livestream volgen. Live volgen is ook mogelijk vanaf de publieke tribune, van harte welkom
Schriftelijke vragen LB waterbeheer en duikers in het buitengebied
Geacht College,
Op basis van de organisatieverordening van de gemeenteraad artikel 42, stelt de fractie van Lokaal Belang schriftelijke vragen aangaande het waterbeheer in het buitengebied van de gemeente Barneveld.
Op veel plaatsen in woonwijken is afgelopen winter en recent nog na hevige regenval wateroverlast ontstaan. Echter, ook in het buitengebied staan de normaal droge greppels al maandenlang boordevol en meer dan dat. Naastgelegen weilanden en akkers staan al tijden nat of zelfs overstroomd (zie foto’s).
Een goede afwatering in het buitengebied zou de overlast in de bebouwde kommen en woonwijken ook kunnen mitigeren.
Wat opvalt, is dat de waterstanden in de greppels zeer variabel zijn, en de oorzaak ligt vermoedelijk in het feit dat meerdere duikers onder opritten en kruispunten verstopt zitten of zelfs ontbreken. Delen van de watergangen wateren goed af, en delen lijken ‘doodlopend’ te zijn en eerder als mini wadi te fungeren en daarmee inadequaat te zijn.
De watergangen zelf worden jaarlijks geschouwd en geschoond. Categorie A door het waterschap, categorie B door de gemeente en categorie C door de grondeigenaren. 30 jaar eigen waarneming in het buitengebied van Voorthuizen lijkt te laten zien dat controle en schoonmaken van de duikers hier niet bij inbegrepen is.
Lokaal Belang overweegt een motie hierover bij de Kadernota en heeft in voorbereiding daarop de volgende vragen:
- Is afgelopen winter en voorjaar in kaart gebracht waar de grootste wateroverlast is geweest? Zo nee, wat zijn de plannen van de gemeente om alsnog duidelijk in kaart te brengen waar de grootste knelpunten zitten?
- Is bekend waar duikers sowieso ontbreken?
- Is het duidelijk hoe de greppels en watergangen in het buitengebied deel uitmaken van het beekdalsysteem en hoe deze idealiter daarop af zouden moeten wateren?
- Zijn er plannen om de cat B duikers dit jaar te controleren en schoon te maken? Zo nee, waarom niet?
- Weet het college of het waterschap plannen heeft de cat A duikers te controleren en schoon te maken? Zo nee, kan hiernaar geïnformeerd worden en hiertoe gestimuleerd worden?
- Wat zijn de plannen van het college om de eigenaren van cat C watergangen te informeren over de noodzaak schone duikers onder opritten en toegangen tot akkers te hebben?
- Hoe gaat de gemeente handhaven dat deze cat C duikers óók schoon zijn en blijven?
Vriendelijke groeten,
Namens de fractie van Lokaal Belang
Ingrid Lether
Barneveld, 15 mei 2024
"Uit de raad" - 17 april 2024
De ‘piepers’ stonden woensdag vroeg op tafel bij de dames en heren raadsleden, om zeven uur ’s avonds klonk immers al de gong voor de start van de vergadering. De grote hoeveelheid onderwerpen had de agendacommissie doen besluiten dat er beter vroeg begonnen dan laat geëindigd kon worden.
Bij de vaststelling van de agenda werd er vervolgens nog een éxtra poging gedaan de avond niet uit te laten lopen. Allereerst trok ChristenUnie haar agendering van de aanbesteding voor Huishoudelijk Restafval in, vervolgens liet het college weten dat Bestemmingsplan Wolweg VI (Rijkszaadeest), nog wat extra tijd behoefde. De raad stemde in met het direct door leiden naar de besluitvorming van het eerste en het van de agenda afhalen van het tweede punt.
Het eerste programmapunt betrof de toelating en beëdiging van John van Ginkel als tijdelijk raadslid namens de SGP. Over deze normaal blijde gebeurtenis hing de inktzwarte schaduw van het overlijden van Johns zoontje van nog geen twee weken geleden. Na de beëdiging kon SGP de vergadering in in volledige bezetting. Dat kon niet gezegd worden van CDA, Pro’98 en VVD. Allen hadden vanwege ziekte een afwezige, waardoor VVD in het geheel niet vertegenwoordigd was. Dit alles zou later op de avond nog een grote rol gaan spelen.
SDVB was vervolgens aan de beurt. Het belangrijkste bij dit onderwerp was misschien wel het deel wat helemaal geen onderdeel uitmaakte van het voorstel, namelijk de fietsoversteek. Er was in de afgelopen tijd al veelvuldig gesproken over deze kruising van fietsers en auto’s. Wie gaat er voor. Tot nu toe fietsers. Maar het college had veel (theoretische) argumenten waarom dit na de grootschalige aanpassingen zou moeten veranderen. De raad vroeg in een vorige raadsvergadering via een motie hier nog eens over na te denken. In de commissievergadering meldde de wethouder dit gedaan te hebben, met als uitkomst dat ze bij haar standpunt zou blijven. Dat was niet helemaal wat de raad bedoelde met heroverwegen, zo bleek toen. Hierop volgend is er blijkbaar nogmaals ‘overwogen’, nu met als uitkomst dat de voorrangssituatie wel blijft zoals hij was. Raad blij, SDVB blij. Dit alles terwijl het verkeersbesluit geen onderdeel van dit plan uitmaakt, maar goed.
Het Toetsingskader Landelijk Gebied vervolgens. Waar mag een stoppende boer op rekenen en hoe zorgen we ervoor dat hij een doorgaande boer niet in de weg zit? En dat alles voor één jaar, want daarna gaan we via de omgevingsvisie regelen hoe de gemeente, en dus ook he buitengebied, wordt ingericht. Er was een goede aanzet gegeven door het college, en dat gevoegd bij het feit dat het besluit voor een periode van één jaar gold, haalde de scherpste kantjes wel uit de discussie. Wel was het goed dat Lokaal Belanger Ingrid Lether nog even uitlegde wat het verschil was tussen het overgangsgebied (gemeentelijke term voor niet tot één van de vier hoofdgebieden behorende plekken) en een overgangszone (Provinciale term voor de plekken die grenzen aan Natura 2000 gebieden). Het bleek dat hier toch wel de nodige onduidelijkheid over bestond. Uiteindelijk werd het voorliggende voorstel aangenomen.
In een paar alinea’s hierboven heb ik verteld dat de zetelverdeling, en dan met name de door ziekte veranderde situatie hierbij, van invloed zou gaan worden. Nou, hier komt hij aan. Er lag een plan voor om aan de Postweg in De Glind een groepshuisvesting voor arbeidsmigranten te situeren. Buitengebied, dus maximaal 15 bewoners, zo schrijft het kader voor. Maar dat was niet rendabel te maken. Mag het dan voor één keer in procedure genomen worden, als pilot, opgerekt naar 75? Zo was de vraag vorig jaar. Daarop was het antwoord ja, zonder locatie, zonder naam van de initiatiefnemer. Nu werd het plan verder gebracht, maar dan met alle gegevens daarbij. Daar werd het niet makkelijker van. Opeens waren er ook buren met een mening. Opeens was er een initiatiefnemer met een kennisachterstand over regelgeving rondom zijn vak. En opeens waren er geen voorzieningen in de buurt, zoals een supermarkt enzovoorts. Uit de bijdragen van de twee grootste partijen bleek SGP een (voorzichtig) voorstander en Lokaal Belang een duidelijk tegenstander. Daarmee waren de meeste zetels in twee kampen verdeeld. Wat gaat ChristenUnie doen, was een belangrijke vraag. Het antwoord was dat ChristenUnie een amendement schreef met extra voorwaarden, waaronder zij tot een ja zouden kunnen komen. Dat amendement kreeg ook steun van SGP, maar niet van de andere partijen. Snelle telling leerde 15 voor – 15 tegen. Staking der stemmen, en daarom doorschuiven naar de volgende keer. Zijn de zieken dan weer terug en wat betekent dat voor de stemverhouding? 29 mei eind van de avond weten we meer.
De volgende raadsvergadering is woensdag 29 mei. Via de site van de gemeente Barneveld kun je de livestream volgen. Live volgen is ook mogelijk vanaf de publieke tribune, van harte welkom.
Bijdrage raad 17 april: spreektekst Sjoerd van Amerongen over Bestemmingsplan Barnseweg XI (SDVB)
Dank voor het woord voorzitter,
Voor ons ligt het bestemmingsplan Barnseweg XI, oftewel de uitbreiding met 2 velden en wijzigingen van parkeerterrein en aanpassingen aan de entree van het complex van SDVB. Het was een lang traject waarin het nodige is gebeurd, aanpassingen zijn gedaan en er uiteindelijk een mooi plan voorligt.
Sinds vorig jaar is er ook een hele goede samenwerking met de club om alles te realiseren en te kijken waar en wat mogelijk is en kan.
In de commissie grondgebied heb ik namens Lokaal Belang onlangs al aandacht gevraagd voor de te realiseren ingang aan de kant van Heestereng. Dat is een ingang bedoeld voor calamiteiten en onderhoud. De vrees voor misbruik van deze ingang door personen die zich op die manier en aan die kant toegang willen verschaffen tot het sportpark is gegrond, dat ervaren meerdere sportclubs in onze gemeente. De voorzitter van SDVB heeft op mijn vraag in de commissie ook aangegeven dit goed in de gaten te houden en leden daarop aan te spreken. Graag wil ik van de wethouder nog een toezegging dat er 1 jaar na realisatie een evaluatie komt op basis van monitoring of er sprake is van overlast en welke maatregelen nodig zijn om die overlast terug te dringen.
De procedure m.b.t. de in december aangevraagde ontheffing in het kader van de Wnb i.v.m. de steenuil is lopend maar ziet er volgens het huis goed uit en zal geen belemmeringen opleveren. Ook een mooi gegeven.
Over de gisteren ontvangen memo met betrekking tot de oversteek. Het college heeft besloten deze zo te laten en de situatie niet te wijzigen zoals eerder voorgesteld op basis van door verkeerskundigen opgestelde rapporten, dat standpunt kunnen wij begrijpen. Het draagvlak ontbrak en draagvlak is ook voor Lokaal Belang een belangrijk onderdeel in een beslissingsproces.
Door de nieuwe velden komen er veel nieuwe jeugdleden bij (van de lange wachtlijst) voor wie de situatie ter plekke nieuw is. Omdat deze situatie (ook al bestaat deze hier al lang) geen standaardsituatie is en door de voorgestelde fysieke wijzigingen, hierbij dan ook nogmaals het verzoek, ook aan SDvB om zeker in de beginperiode aandacht te schenken aan de verkeersveiligheid en daarom de vele nieuwe leden, maar ook huidige leden goed te informeren over en eventueel te begeleiden op deze oversteek.
En aan het college de vraag om inderdaad goed te monitoren en na een jaar een grondige evaluatie uit te voeren.
Wij als Lokaal Belang kunnen dit plan daarom goedkeuren en wensen SDvB veel succes met de realisatie en daarmee hopelijk de opheffing van de jarenlange wachtlijst.
De motie van Lid Bos zullen wij overigens niet steunen, los van het vertragende effect op de realisatie van het project, betreft het hier geen entree van het sportpark maar een calamiteiten ingang
Bijdrage raad 17 april: spreektekst Ingrid Lether bij het Toetsingskader
Voorzitter, het is goed dat dit toetsingskader nu eindelijk de raad bereikt heeft. Sinds augustus vorig jaar wachten velen op duidelijkheid. Al 8 maanden lang! We mogen deze mensen niet nog een jaar laten wachten tot er ook een omgevingsvisie is. Het zou niet van daadkracht getuigen om de beslissing voor ons uit te blijven schuiven.
We moeten als gemeente duidelijkheid geven en knopen doorhakken, ook al zijn dat niet voor iedereen even leuke knopen. Ook de doorhakkers zelf zien de ontwikkelingen misschien liever anders. Maar ‘liever’ koekjes worden niet gebakken. Dat zei mijn moeder vroeger al.
Is het een perfect document? Nee, het kan altijd beter.
Is het een noodzakelijk document? Ja, absoluut.
Is het een tijdelijk document? Ja, dat ook.
Het is een tijdelijk toetsingskader, wat het vigerende beleid als basis heeft en in feite de structuurvisie van 2011 opnieuw op punt zet. Het beschrijft de verschillende cultuurlandschappen die de qua oppervlakte grote gemeente Barneveld heeft. Daar zit overigens één minder duidelijke omschrijving bij, die voor verwarring zorgt. Kom ik straks op terug.
Het beschrijft wat de signatuur van die verschillende gebieden is. Het beschrijft wat ons betreft ook duidelijk genoeg wat de mogelijkheden en onmogelijkheden in die 4 deelgebieden zijn, met het vigerende beleid op verschillende thema’s (zoals recreatie, of landgoederen) als uitgangspunt.
Voorzitter, Lokaal Belang kan zich goed vinden in de voorgestelde kaders. Er is duidelijkheid, maar er is ook hier en daar ruimte voor maatwerk, en er is en wordt goed nagedacht over wat we wél en niet zouden willen zien in het buitengebied. En hoewel dit toetsingskader niet leidend is voor de nieuwe omgevingsvisie, is het wel een concretisering van de oude structuurvisie en het huidige beleid.
In die zin is dit toetsingskader een proeftuin waar de omgevingsvisie uit kan putten en van kan leren. Die mogelijkheid om te leren en bij te sturen moet er zijn, vandaar dat wij ook meegetekend hebben met de motie van de SGP.
Eén ding wil Lokaal Belang echter nog vragen, en dat is het wijzigen van de onduidelijke omschrijving: wij vragen een toezegging van de wethouder om in die omgevingsvisie (en bij voorkeur ook nog in dit toetsingskader) de term ‘overgangsgebied’ niet meer te hanteren. Deze term werkt, hebben we al gemerkt, keer op keer verwarring met de ‘overgangszone’ tussen cultuurlandschap en N2000 gebieden waar de Provincie mee bezig is.
Geef dit landschapstype binnen de gemeente Barneveld een andere naam. Noem het bijvoorbeeld ‘gemengd landschap’. Immers, dat is het. Het is het deel van ons grondgebied zonder in het oog springende signatuur, niet duidelijk agrarisch, niet duidelijk recreatief, niet duidelijk natuur, en niet duidelijk een woonfunctie. Landschap met als typering ‘een beetje van alles’, en dan is ‘gemengd landschap’ - denken wij - een term die de lading goed dekt en geen verwarring kan geven.
Dank u wel.
Bijdrage raad 17 april: spreektekst Stefan Velt bij raadsvoorstel Vervangen dakbedekking rouwcentrum De Plantage
Voorzitter dankuwel,
Als Lokaal Belang zijn we geschrokken en vinden we het vervelend dat er een probleem is ontstaan met de vochthuishouding aan het dak van het oude pand van het rouwcentrum. Dat er iets aan moet gebeuren is duidelijk. Tegelijkertijd waren we blij met de toezegging dat de wethouder ging onderzoeken of de kosten te verhalen waren op de aannemer van dit project. Helaas is gebleken dat dit niet het geval is, door een ongelukkige samenloop van omstandigheden.
Dit vinden wij jammer, maar accepteren de situatie zoals hij is, omdat hij eenmaal nou zo is. Een lichtpuntje is dat in het vervolg dit soort problemen voorkomen kunnen worden - door een onderzoek uit te laten voeren - naar ventilatie, vocht en isolatie, als vervanging van een systeemplafond aan de orde is. Dit moet dergelijke problemen in de toekomst voorkomen en dat vinden wij een goed iets.
Wat voor Lokaal Belang belangrijk is, is dat het dak zo snel – maar bovenal zo en toekomstbestendig goed mogelijk - wordt aangepakt, zodat het rouwcentrum weer zo snel en zo goed mogelijk operationeel kan zijn en haar functie kan vervullen, waarvoor zij bestemd is: mensen de plek bieden waar zij op een waardige manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. Daarom is het niet wenselijk om langer te wachten met de aanpak van het dak.
De urgentie voor het zo snel mogelijk aanpakken van het dak wordt benadrukt door het feit dat de situatie bestempeld is als: onvoorzien, onuitstelbaar en onontkoombaar, de zogenaamde: 3 o’s – zoals in het raadsvoorstel benoemd. Daar zetten wij als Lokaal Belang graag een extra streep onder om dit te benadrukken.
De keuze voor verbouw boven nieuwbouw is destijds gemaakt door de raad. Lokaal Belang is daar content mee. Voordeel van deze gemaakte keuze is dat er daarmee wordt ingezet op circulair gebruik van materialen en gebouwen. De door ons aangedragen en aangenomen motie tijdens de kadernota van 2023: ‘’Bevordering van circulair slopen en hergebruik gronden bouwmaterialen’’ toont de waarde aan die wij aan dit thema hechten.
Verder, de renovatie van het dak zal worden uitgevoerd in een tijdsbestek van bij voorkeur 1 à 2 opeenvolgende dagen per week. Wij verwachten en spreken daarbij de hoop uit dat het college zich – daar waar mogelijk - flexibel zal opstellen richting de planning van de uitvaartondernemers.
Het is belangrijk dat het oude dak wordt aangepakt, maar met een respect- en begripvolle houding tegenover de werkzaamheden van de uitvaartondernemers. Zodat de uitvaartondernemers kunnen blijven voldoen aan de wensen en behoeftes van hun klanten.
Afsluitend voorzitter, waar we normaal gesproken als Lokaal Belang gelijk om de hoek komen kijken bij bomen en groen, is dat in dit geval niet anders. Alleen met een andere reden, namelijk dat er bij de aanpak van het dak er gelijk herplaatsing van de zonnepanelen plaatsvindt, zodat ze verder van de bomen af komen, waardoor er meer zonne-energie wordt opgebracht. Dat is dan mooi meegenomen.
Bijdrage raad 17 april: spreektekst Marleen Blankenburgh over Samenwerking met dorpen en wijken
Voorzitter,
Wijkplatforms doen er toe! Plaatselijk Belangen doen er toe! Laat ik daar mee beginnen. Betrokken inwoners zetten zich in voor hun dorp of wijk, zij kennen hun woonomgeving door en door. In dorpsplannen en evt. wijkplannen worden de wensen, ideeën en behoeften van inwoners zichtbaar. Daarom is het belangrijk dat de gemeente deze plannen zeer serieus neemt. En bovenal, de betrokkenheid van inwoners bij hun leefomgeving moeten we koesteren en benutten.
Onze gemeente zet gebiedsregisseurs in, waar onze fractie trouwens goede berichten over hoort en we hebben participatiebeleid. De samenwerking wordt over en weer gezocht en het belang van dorpsplannen wordt erkend, én er is beleid.
Waarom dan toch een traject om te komen tot een vernieuwde samenwerkingsaanpak? Wat onze fractie hierbij overtuigend vindt is wat we gelezen en gehoord hebben over de bijeenkomst met wijkplatforms en Plaatselijk Belangen eind november 2023: De wens tot samenwerking werd daar bevestigd. Maar ook de wens om te komen tot aanscherping en doorontwikkeling van die samenwerking. Zo werd bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor de communicatie, kaders en verwachtingen over en weer.
We zijn er nog niet, Voorzitter, er is meer nodig. Dat hoorden we ook in de commissie. Onze fractie ziet bijvoorbeeld graag dat er goede heldere afspraken gemaakt worden zoals over de wijze van representatie. Doorontwikkeling dus, praktisch uitwerken, optimaliseren. Dat lijkt ons prima en nuttig en ook voor ons raadsleden helpend. Daarmee werken we aan een kwalitatieve verbetering van de samenwerking, dat soepeler proces. En kwaliteit mag dan best wat kosten, wat ons betreft..
En voorzitter, een goede samenwerkingsstructuur tussen gemeente en de samenleving biedt kansen:
- kansen om wederzijds te inspireren
- kansen om de kracht van de samenleving nog beter te benutten
- kansen om te komen tot die gewenste zichtbare resultaten voor de inwoners van de betreffende dorpen en wijken… een nog mooiere gemeente Barneveld.
Betrokkenheid, kwaliteit en kansen, de 3 kernwaarden van Lokaal Belang komen mooi samen bij dit raadsvoorstel.
Voorzitter, de mogelijkheid wordt geboden wensen en/of bedenkingen kenbaar te maken. Laat ik dan eindigen met de wens dat het traject tot een mooi eindresultaat mag leiden en de raad dit jaar nog een raadsvoorstel tegemoet kan zien.