Gemeente Barneveld

 Politieke partij

Barnevelds Manifest waardig ouder worden ondertekend


Vanmiddag werd om 17.00 uur in de huiskamer van Welzijn Barneveld in de Veluwehal het Barnevelds Manifest Waardig ouder worden gepresenteerd en ondertekend door alle 8 aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemende politieke partijen en 8 organisaties die met en voor ouderen werken. De ondertekenaars van het manifest willen het landelijk beleid met betrekking tot “waardig ouder worden” graag naar de situatie in gemeente Barneveld vertalen.

Hieronder volgt de tekst van het manifest. Deze is ook als pdf te downloaden onderaan de pagina. Kijkt u ook eens op onze pagina Ouderen. Lokaal Belang heeft door het hele verkiezingsprogramma heen aandacht voor de ouderen en heeft voor u een aantal punten op een rijtje gezet.


Barneveld werkt aan welzijn

Zowel voor jongeren als ouderen is Barneveld een mooie gemeente om in te wonen. Barneveld is koploper als het gaat om de kwaliteit van wonen en leven. Samen en met elkaar.
Er is in de gemeente Barneveld veel samenhang. Vrijwilligers en mantelzorgers en professionals dragen dagelijks bij aan de kwaliteit van leven van onze ouderen. De gemeente Barneveld ondersteunt hierin met de volgende dingen:

  • Faciliteert organisaties zoals Welzijn Barneveld en onderhoudt nauw contact.
  • Ontwikkelt levensbestendige woningen.
  • Zorgt voor voldoende zorgvoorzieningen, zoals dagbesteding, en voldoende plaatsen in zorginstellingen.

Barneveld is goed op weg, het is echter van groot belang om te kijken wat er voor nu en in de toekomst nodig is om blijvend waardig ouder te kunnen worden. Dit willen wij realiseren door de volgende dingen:

  • Faciliteren van voldoende reguliere en alternatieve woonvormen voor ouderen zoals het: “thuishuis” concept.
  • De verschillende generaties aan elkaar verbinden, bijvoorbeeld met behulp van een tentoonstelling over diverse generaties.
  • Meer investeren in buurtwerk onder ouderen.
content image
content image

HET MANIFEST “WAARDIG OUDER WORDEN” EN DE VERTALING NAAR DE SITUATIE IN DE GEMEENTE BARNEVELD
 

1. Er is een coördinerend wethouder voor ouderenbeleid 
Het ouderenbeleid in Barneveld valt onder verschillende beleidsterreinen en organisaties. Wij stellen één persoon aan die hier integraal verantwoordelijk voor wordt.

Barneveld ➔ Bij de portefeuilleverdeling van het nieuwe college komt er een portefeuille seniorenbeleid die onder één en dezelfde wethouder valt. (wonen, zorg en preventie).
 

2. Werk aan acceptatie en herwaardering van ouderdom
We moeten met elkaar in gesprek over hoe we denken over ouderdom en gebreken en over de waardering van het leven in ouderdom. De coördinerend wethouder start een publiekscampagne en actieprogramma voor samenhang en solidariteit tussen generaties.

Barneveld ➔ In Barneveld willen wij een overzicht van het activiteitenprogramma om de samenhang en solidariteit tussen de verschillende generaties nog meer te bevorderen.
 

3. Zet alles op alles om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen
Zorgverleners moeten signalen over eenzaamheid beter doorgeven aan de welzijnsorganisaties. We vragen gemeenten de juiste ondersteuning te bieden aan lokale (vrijwilligers)organisaties die eenzaamheid onder ouderen tegengaan en deze organisaties te betrekken bij het lokale ouderenbeleid. Gemeenten hebben de taak om via huisbezoeken het welzijn van ouderen goed in kaart te brengen en te zorgen dat de huishoudelijke hulp op orde is.

Barneveld ➔ Wij willen nog meer samenwerking tussen de diverse zorgverleners, patiëntenverenigingen, Welzijn Barneveld, de mantelzorgers, vrijwilligers en de wethouder.
Casemanagers dementie en medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg hebben zaken (‘cases’) en veel mensen onder hun hoede. Dit moet beter gestroomlijnd worden.
 

4. Stimuleer mantelzorg
We willen geen kostendelersnorm voor mantelzorgers en een ruimere verlofregeling voor mantelzorgers. Met een mantelzorgfonds of -vergoeding stellen we werkgevers of werknemers in staat de overmatige kosten van mantelzorgverlof bij de overheid in rekening te brengen. Dagbesteding en respijtzorg dienen beschikbaar te zijn om mantelzorgers te ontlasten.

Barneveld ➔ Er moet een actieplan Mantelzorg komen voor het ondersteunen en ontlasten van mantelzorgers, onder meer door respijtzorg. Welzijn Barneveld en Werkgevers dienen daar ook bij betrokken te worden.
Dagopvang van ouderen moet goed gefaciliteerd en georganiseerd worden.
 

5. Maak vrijwilligerswerk aantrekkelijker
We maken de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor vrijwilligers die met ouderen werken gratis. Vrijwilligerswerk met ouderen is geen reden om te korten op de uitkering. Landelijk werkende vrijwilligersorganisaties krijgen de kans om door het gehele land vrijwilligersnetwerken te verstevigen of op te bouwen.

Barneveld ➔ De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is in onze gemeente al gratis, wij willen ook in Barneveld de landelijke vrijwilligersorganisaties zoveel mogelijk faciliteren.
Stimuleer vitale ouderen om vrijwilliger te blijven en/of te worden.
 

6. Laat jongeren vrijwilligerswerk doen in de ouderenzorg
Om het contact tussen ouderen en jongeren te bevorderen, worden jongeren gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen in de ouderenzorg. We voeren een maatschappelijke stage of maatschappelijke dienstplicht in en faciliteren jongeren die vrijwilligerswerk doen.

Barneveld ➔ De maatschappelijke stage in gemeente Barneveld wordt goed gefaciliteerd, zo ontmoeten jong en oud elkaar op een laagdrempelige manier.
Op de gemeentelijke pagina’s moet regelmatig verslag gedaan van jongeren-vrijwilligerswerk bij ouderen. Hierdoor krijgt dit werk waardering en worden andere jongeren gestimuleerd om ook vrijwilligerswerk te gaan doen.
 

7. Stimuleer initiatieven waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten
Waar buurtcentra en keukens in zorginstellingen worden gesloten, willen we juist dat er lokaal weer initiatieven ontstaan waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en gezamenlijk kunnen eten. We dagen gemeenten uit om deze initiatieven te ondersteunen.

Barneveld ➔ De gemeente stimuleert initiatieven waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten, samen eten en wonen. In elke wijk en elk dorp moet daar ruimte voor zijn.
 

8. Maak meer ruimte voor passende woonvormen
We willen meer ruimte voor kleinschalige initiatieven waar mensen in huiselijke en vertrouwde sfeer kunnen genieten van hun oude dag. De financiering volgt de behoeften van ouderen. De coördinerend bewindspersoon krijgt als opdracht mee om hier werk van te maken door het starten van een investeringsfonds en het bijeen brengen van woningcorporaties, die hierin ook een rol spelen.

Barneveld ➔ De gemeente blijft investeren in levensbestendige woningen en wij willen meer woonvormen voor ouderen ook in de dorpskernen met ruimte voor (respijt)zorg. Daarbij moet ruimte zijn voor de verschillende in Barneveld voorkomende levensovertuigingen.
De vraag naar verzorgingshuizen met de mogelijkheid van aanleunwoningen wordt steeds groter. Waar mogelijk faciliteert de gemeente en de woningstichting de zorginstellingen voor ouderen. De wachtlijsten in de verpleeghuizen moet korter worden en echtparen moeten ook in verpleeghuizen bij elkaar kunnen blijven wonen.
 

9. Investeer in passende en palliatieve zorg
Advanced care planning, waarbij ouderen hun wensen met betrekking tot zorg naar het levenseinde toe bespreken, wordt een belangrijk onderdeel van goede zorg. Palliatieve zorg, waar mogelijk in de thuissituatie, wordt sterker in de zorg verankerd.

Barneveld ➔ De diverse zorgorganisaties gaan samenwerken in het ‘Platform Wonen, Zorg en Welzijn’, rondom het thema “levenseinde”. Wij willen dit thema d.m.v. workshops of bijeenkomsten bespreekbaar maken.
 

10. Investeer in levensbegeleiders
Het kabinet stelt voor om stervensbegeleiders te gaan opleiden en benoemen. Wij stellen voor om te investeren in levensbegeleiders. Mensen die bij ouderen op bezoek komen, levensvragen kunnen beantwoorden, een luisterend oor bieden en helpen waar nodig. Geestelijke verzorging is nogal eens een bezuinigingspost, maar blijft wat ons betreft een essentieel onderdeel van verpleeghuiszorg en zorgnetwerken.

Barneveld ➔ Geestelijke verzorging is essentieel om bij levensvragen te ervaren dat er ruimte en gelegenheid is om deze te kunnen delen. Wij willen dat de gemeente samen met Welzijn Barneveld, zorgverleners, zorginstellingen en kerken een netwerk van levensbegeleiders opzet, waardoor iedereen die behoefte heeft aan levensbegeleiding kan worden geholpen, ongeacht levensovertuiging.