Lokaal Belang Gemeente Barneveld

 Gemeente Barneveld

 Politieke partij

Lokaal Belang zet zich in voor de belangen van de 10 dorpskernen in de gemeente Barneveld

Bijdrage raad 9 juli: Spreektekst Gert Hein Kevelam Kadernota 2026-2029

Bijdrage raad 9 juli: Spreektekst Gert Hein Kevelam Kadernota 2026-2029

Voorzitter, ik begin met iets wat klein en groot tegelijk is:

In december stonden we met Lokaal Belang op straat in Barneveld. We vroegen aan voorbijgangers: “Wat wil je graag verandert zien in ons mooie dorp?” Mensen konden hun wens in onze ‘schoorsteen’ stoppen, een speelse actie rondom Sinterklaas.

De meest gehoorde wens? Beter handhaven op het fietsverbod in het centrum. Veel mensen ervaren hier overlast van, en dat kwam duidelijk naar voren. We hebben deze wens serieus genomen. Via de gemeenteraad hebben we het onderwerp ingebracht bij het college. Ondertussen schreef Jan Pieter Rottier van de Barneveldse Krant een prachtige reportage over het probleem en het gesprek dat hierover in de samenleving leeft.

Wat volgde was een toezegging: er zou een analyse worden gedaan naar de situatie. En nu, zeven maanden later, zien we het resultaat terug in deze kadernota: Er komen drie BOA’s bij. Zij gaan, onder andere, zorgen voor betere handhaving in het centrum.

Wij zijn daar blij mee. Waarom? Omdat dit precies laat zien wat we als Lokaal Belang altijd zeggen: inwoners hebben invloed. Als je je uitspreekt, als je meedenkt en meedoet, dan kán er echt iets veranderen. Tegen de cynici die zeggen: “Het helpt toch niks” zeggen wij: kijk, dit is het bewijs dat het wél helpt.


Voorzitter, nu naar de Kadernota:

De kadernota van 2025 markeert een belangrijk moment voor onze gemeente. Als fractievoorzitter van Lokaal Belang kijk ik met trots en vertrouwen naar de richting die we als gemeenteraad en college zijn ingeslagen. Barneveld groeit, bloeit en ontwikkelt zich. En dat doen we samen, met oog voor onze inwoners, onze kernen en de toekomst.

Barneveld is een gemeente die niet stilzit. De komende tien jaar investeren we maar liefst 165 miljoen euro in schoolgebouwen. Dat is een ongekend bedrag. Alleen al in de komende vier jaar gaat het om ongeveer 60 miljoen. Dat laat zien dat we werk maken van goed en toekomstbestendig onderwijs. We willen onze kinderen niet alleen goede lessen bieden, maar ook veilige, moderne en duurzame schoolgebouwen. Dat is investeren in de toekomst.

Deze ambitie past bij onze groeistrategie. Al moeten we zeggen dat de groei niet snel genoeg gaat wat Lokaal Belang betreft. Onze jongeren wachten op huizen, in alle kernen. Dit vinden we een nare constatering, al zijn er vele excuses te bedenken voor de reden van deze stagnatie. We roepen het college op om van het bouwen van huizen topprioriteit te maken. Maar eigenlijk weten we dat het dit al is. Een veelkoppig monster noemde de wethouder de stagnatie in de bouw onlangs in de krant. Ja dat is het.. een veelkoppig monster.

Over naar de infrastructuur: Er wordt hard gewerkt aan onze wegen. Dat levert soms ongemak op. Omleidingen, afsluitingen of vertraging. Maar het is met een duidelijk doel. De afgelopen drie jaar is er fors geïnvesteerd in onze infrastructuur. Het resultaat: betere bereikbaarheid, veiligere wegen en minder knelpunten. We begrijpen dat de overlast vervelend is. Maar wat we ervoor terugkrijgen, is het waard. Het straatbeeld verandert ten goede. De Oostelijke rondweg gloort in de verte. Het lijkt te gaan lukken!

Een stevige ambitie vraagt om stevige keuzes. De financiële positie van Barneveld is de afgelopen jaren sterk verbeterd. We staan er nu veel beter voor dan bij het begin van deze coalitieperiode. Dat is het resultaat van duidelijke keuzes, strakke sturing en heldere prioriteiten. Waar eerst onduidelijkheid was, is er nu overzicht en rust.

Maar gezonde financiën zijn geen vanzelfsprekendheid. Zeker niet in een snelgroeiende gemeente. Daarom moeten we ook realistisch zijn: niet alles kan tegelijk. Sommige plannen moeten wachten, andere krijgen voorrang. Ook worden er offers gevraagd. Zo stijgt de gemeentelijke belasting licht. Maar voor de meeste mensen betekent dit een toename van slechts een paar euro per jaar. Pas bij een heel groot huis kom je boven de 15 euro uit, per jaar wel te verstaan. Dat is, zeker gezien de investeringen die we doen, een eerlijke en verantwoorde keuze.

Lokaal Belang is trots op deze koers. Als lokale partij staan we midden in de samenleving. We luisteren, kijken wat er speelt, en vertalen dat naar beleid dat werkt. Deze kadernota laat zien dat die aanpak werkt. We investeren in wat telt: onderwijs, wonen, wegen, leefbaarheid. In alle kernen, niet alleen in Barneveld zelf. En dat doen we met een positieve blik vooruit. We zijn niet bang om te kiezen. En niet bang om verantwoordelijkheid te nemen. Juist nu, in tijden waarin het Rijk minder doet, moeten wij als gemeente sterk staan. En dat doen we.

Wat Lokaal Belang betreft ligt de kracht van onze gemeente in de dorpen. Daar vinden mensen hun thuis. Daar leven de verenigingen, de vrijwilligers, de ondernemers. Daar wordt saamhorigheid tastbaar. Daarom zijn we blij dat er plannen zijn voor de diverse dorpen. Niet als bijzaak, maar als volwaardige onderdelen van onze gemeente. Of het nu gaat om woningbouw, onderwijs, zorg of verkeersveiligheid: ieder dorp verdient aandacht. En dat gebeurt nu ook. Barneveld als geheel groeit, maar niemand mag achterblijven.


Over het amendement dat wij samen met CDA indienen:
Het college vraagt 2 miljoen euro extra voor de verbouwing van het gemeentehuis. Bovenop de al eerder toegekende 5,3 miljoen. Lokaal Belang is hier duidelijk over: wij zijn tegen deze verhoging. Wij gunnen onze ambtenaren een goede, moderne werkplek. En wij gunnen onze inwoners een mooi, gastvrij gemeentehuis. Maar 5,3 miljoen is al een fors bedrag. Meer geld uittrekken, in totaal 7,3 miljoen, vinden wij onverantwoord.

Temeer daar dit verzoek tegelijk wordt gedaan met voorstellen voor bezuinigingen. In deze kadernota worden flinke ombuigingen aangekondigd. We vragen organisaties en inwoners om met minder toe te kunnen. Dan kunnen we in dezelfde nota niet het verbouwbudget van het gemeentehuis verhogen. Dat is niet uit te leggen.

Voor Lokaal Belang is het helder: 5,3 miljoen is het maximum. Maak het daarbinnen af. Denk creatief, stel prioriteiten, maar blijf binnen dit bedrag.
 

Over de motie Streetart op stroomhuisjes:
In de komende tijd zullen er zo’n 100 stroomhuisjes extra in onze dorpen en wijken verschijnen. Noodzakelijk, maar eerlijk is eerlijk: het zijn vaak grijze, saaie blokken in het straatbeeld.

Lokaal Belang ziet hier een kans. Wat als we deze stroomhuisjes, of in elk geval een deel daarvan, kunnen inzetten om onze dorpen op te fleuren? Met kunst van eigen bodem. Met streetart, gemaakt door lokale kunstenaars. Kunst die past bij de plek. Die vertelt over het dorp, de geschiedenis, de natuur of de mensen.

We komen daarom met een motie die het college vraagt om een onderzoek te doen: hoe kunnen we dit als project oppakken? Hoeveel huisjes zouden in aanmerking kunnen komen? Wat zijn de kosten, de kansen, de partners? Het zullen er zeker geen honderd worden, dat weten we. Maar laten we kijken wat er wél kan. Want van grijze kasten naar kleurrijke verhalen, dat zou toch prachtig zijn?


Over de motie Deelmobiliteit:
We spraken ons al eerder uit over creativiteit in nieuw te bouwen wijken. Misschien moet je in bepaalde gevallen éénrichtingverkeer toepassen, een smallere weg zorgt voor meer overige ruimte. Misschien moet je je auto in een bepaalde nieuw te ontwikkelen wijk aan de rand van de wijk zetten, zodat de wijk zelf een gebied wordt waar je woont en niet waar je rondrijdt.

In dat kader is het in andere plaatsen niet ongebruikelijk om aan een ontwikkelaar op te leggen dat er een contract voor deelauto’s bij een wijk wordt geregeld. Vervolgens kun je dan terug in je parkeernorm. Dit kan niet overal, maar daar waar de voorwaarden goed zijn kun je hier echt iets mee. Wij noemden in dit verband al eerder de toekomstige wijk die bij Station Barneveld Zuid kan komen. Regel het goed, geen auto’s die in andere wijken parkeren bijvoorbeeld. Maar het kan en het moet. 


Tot slot
Deze kadernota is een goede stap richting de begroting van het najaar. Het is een stevige, eerlijke en ambitieuze basis. Natuurlijk zullen er nog gesprekken volgen, aanpassingen misschien ook. Maar de richting is helder: investeren in groei, keuzes maken met verstand, en zorgen dat Barneveld ook in de toekomst een fijne plek blijft om te wonen, werken en leven. Lokaal Belang blijft zich daar vol voor inzetten. Met beide benen op de grond, en het vizier op de toekomst.

Barneveld, 9 juli 2025


Nawoord: het amendement met CDA en BI over het investeringskrediet gemeentelijke huisvesting haalde het niet (13-20), beide moties van LB werden wel aangenomen! We hebben voor de Kadernota gestemd, ook deze werd aangenomen.

Spreektekst Gert Hein Kevelam bij Kadernota 2026