Gemeente Barneveld

 Politieke partij

Schriftelijke vragen ‘Vaccinatiegraad in de gemeente Barneveld’

27 juni 2018 
 
Geacht College, 
 
Op basis van de organisatieverordening van de gemeenteraad artikel 42, stelt de fractie van Lokaal Belang schriftelijke vragen aangaande de ‘Vaccinatiegraad in de gemeente Barneveld’. 
 
De fractie van Lokaal Belang heeft met schrik kennis genomen van het artikel in de Barneveldse Krant van 25 juni jl. aangaande het ‘rapport vaccinatiegraad’ van het RIVM. Daarin wordt gesteld dat de vaccinatiegraad in het land verder gedaald is onder de door het RIVM als ‘veilig’ gestelde norm van 95%. In de gemeente Barneveld is dit ook verder gedaald en ligt dit zelfs op 69,3%, het op een na laagst in heel Nederland. Een voorbeeld: Europa telde het afgelopen jaar vier keer zo veel besmettingen met mazelen als in 2016. 
 
Veiligheid van onze inwoners is van essentieel belang. Waar men er in het verleden in geslaagd is om ernstige en soms dodelijke ziekten uit te bannen, lopen kinderen, zeker in onze gemeente, een steeds groter gevaar om deze ernstige ziekten, met evenzeer ernstige complicaties, alsnog op te lopen. Een uiterst zorgelijke ontwikkeling. Wij erkennen de lichamelijke integriteit en de gewetensvrijheid van een persoon. Echter, de algehele volksgezondheid, met name van kinderen, loopt gevaar en daar maken wij ons zorgen over. 
 
Naast de keuze om niet te vaccineren op religieuze gronden, wordt het aandeel niet-vaccineren op basis van vermeende negatieve effecten van vaccineren, steeds groter. Een recent Europees review liet zien dat de belangrijkste reden voor bezorgdheid over de effecten onder de bevolking de veiligheid van vaccins is, gevolgd door perceptie van een kleine kans op het oplopen van RVP-ziekten en de lage ernst van RVP-ziekten, de overtuiging dat vaccins niet werken, en een algeheel gebrek aan informatie.  
Uit onderzoek van het RIVM blijkt ook dat ouders hun informatie over vaccineren voor 75% via internet verkrijgen. Als 2e via het RIVM (65%) en als 3e van de medewerkers consultatiebureau (58%).  
Verder blijkt dat ouders die deels vaccineren en ouders die niet vaccineren, kennisvragen veelal niet correct beantwoorden vanwege overtuigingen die zij over vaccineren hebben. Dit in tegenstelling tot ouders die wel vaccineren: zij hebben significant meer kennisvragen goed.
De spookverhalen op sociale media lijken een eigen leven te gaan leiden. Al met al is kennisverbetering en juiste informatievoorziening erg belangrijk om de kans te vergroten dat ouders hun kinderen laten inenten.  
 
In september 2017 is dit onderwerp al aan de orde geweest. Het college gaf toen aan (18-9-2017, BK) het belang van vaccineren en de communicatie daarover, beter voor het voetlicht te willen brengen. Daarnaast is toegezegd ‘de komende maanden in het overleg met de GGD en het CJG dit onderwerp aan de kaak te stellen’.
Verder is er een motie aangenomen waarbij de vaccinatiegraad een beleidsspeerpunt moet gaan worden, er een brede maatschappelijke discussie moet worden gestart en waarbij de raad actief via de P&C cyclus zal worden geïnformeerd. Inmiddels zijn wij 9 maanden verder en zijn er geen ontwikkelingen hierover bekend. 
 

  1. Welke concrete acties heeft het college ondernomen om uitvoering te geven aan motie 4, aangenomen in de raadsvergadering van 27 september 2017 en het in de begroting 2018 opgenomen voornemen van het college om zich in te spannen om te voldoen aan de door de WHO gestelde streefnormen?
     
  2. Is het college bereid, nu de vaccinatiegraad verder is gedaald, in samenwerking met betrokkenen, een intensieve(re) voorlichtingscampagne te voeren gericht op het verhogen van de vaccinatiegraad? Deze voorlichtingscampagne zou volgens LB met name gericht moeten zijn op sociale media.
    Daarnaast lijkt het LB verstandig te achterhalen wat medewerkers van het consultatiebureau nog verder kunnen doen aan voorlichting/communicatie en investeren in de mogelijkheden hiervoor. Graag uw reactie hierop. 

 
Vriendelijke groeten,
Mijntje Pluimers 
 
Bron: www.rivm.nl   ‘Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2017’