Gemeente Barneveld

 Politieke partij

Schriftelijke vragen vervuilde grond


Geacht college, 

Op basis van de organisatieverordening van de gemeenteraad artikel 42 stelt de fractie van Lokaal Belang schriftelijke vragen aangaande het gebruik van vervuilde grond in Barneveld en Voorthuizen bij diverse woningbouwprojecten. 

Lokaal Belang is zeer geschrokken door de berichtgeving van vandaag in diverse landelijke media zoals RTL nieuws, Omroep Gelderland, De Gelderlander, de Telegraaf en diverse radiostations over het onderzoek van ZEMBLA, aangaande het gebruik van vervuilde grond in diverse woonwijken in Barneveld en Voorthuizen, zoals woonwijk Eilanden-Oost. 

Inwoners moeten er van uit kunnen gaan dat de grond van hun woning schoon is. Daar moet veilig in gespeeld, geleefd en verbouwd kunnen worden. Om de voormalig milieuofficier van Justitie Gustaaf Biezeveld te citeren: “Op dit moment is niet duidelijk hoe schadelijk de vervuiling is voor mens en milieu. Maar je hebt nu risico’s gecreëerd voor de volksgezondheid die niet gecreëerd hadden mogen worden.” Deze berichten zullen begrijpelijkerwijs zorgen voor veel onrust en onzekerheid bij de inwoners op de locaties die genoemd zijn. Lokaal Belang snapt deze zorgen volkomen. Daarom heeft de fractie van Lokaal Belang de volgende vragen:
 

  1. Was het college op de hoogte, schriftelijk dan wel mondeling, van de resultaten van het onderzoeksrapport uit de zomer 2017 naar de vervuilde grond waar in de media naar verwezen wordt?
  2. Sinds wanneer was het college op de hoogte?
  3. Wat heeft het college precies gedaan met deze informatie?
  4. Wat heeft zich sinds het moment van ‘bekend zijn’ tussen de Provincie Gelderland en het college afgespeeld met betrekking tot dit onderwerp?
  5. Is er al contact geweest tussen de firma Vink en het college? Wat is daarvan het resultaat?
  6. Zijn er momenteel nog andere (woning)bouwprojecten in de gemeente Barneveld waar van vervuilde grond sprake kan zijn? Zo ja, welke dan? En wat gaat het college hiermee doen?
  7. Kan er ook sprake zijn van (woning)bouwprojecten van vóór de periode 2015-2016 waarover nu sprake is in de media, waarbij vervuilde grond zou kunnen zijn gebruikt? Gaat het college hier onderzoek naar doen?
  8. Hoe gaat de communicatie naar de inwoners van de betroffen grond plaatsvinden?
  9. Is het college ervan op de hoogte of de Provincie Gelderland een onderzoek laat doen naar de overige 10.000 ton vervuilde grond?
  10. De fractie van Lokaal Belang wil dat de onderste steen boven komt. Wanneer kan het college de voltallige gemeenteraad in een spoedzitting bijeen laten komen om de gemeenteraad verder te informeren? 


Met vriendelijke groeten,

Mijntje Pluimers
Fractievoorzitter Lokaal Belang