Gemeente Barneveld

 Politieke partij

‘Slappe thee akkoord maakt zich waar’


Op woensdag 14 november 2018 vergadert de gemeenteraad over de Programmabegroting 2019. De afgelopen periode heeft het college van B&W de begroting voor het komende jaar opgesteld en – ter bespreking en vaststelling – aangeboden aan de gemeenteraad. Het debat over de begroting vindt op 14 november plaats, maar de politieke partijen laten nu al weten – zij het op hoofdlijnen – wat zij van de plannen van het college vinden.
(Bijdrage in Barneveldse Krant 08-11-2018) 

Wat vindt Lokaal Belang van de plannen van het college? 

‘Slappe thee akkoord maakt zich waar’
Na 6 maanden regeren lijkt het erop dat het college, waarbij Pro98 de grote steun en toeverlaat van de SGP is geworden, nu al futloos is. Waar zijn de grootse plannen en waar is de visie op de toekomst van onze gemeente? Gaan we verder groeien of stoppen we bij 70.000 inwoners? Hoe gaan we om met inspraak van onze inwoners bij belangrijke besluiten? Mag u via een dorpsreferendum straks meebeslissen over plaatsing van mega-windmolens in uw achtertuin of in onze mooie bossen?

Afgezien van enkele nuances uit het coalitieakkoord lijkt deze begroting in hoofdlijnen erg veel op de vorige. Er wordt wat dat betreft netjes op de winkel gepast, maar de samenleving vraagt om meer dan dat. Die vraagt om concrete invloed op het beleid in het belang van inwoners. De invloed van Pro98 is minimaal en dat is duidelijk te zien aan haar steun aan een dwaas SGP-plan om 50.000 euro belastinggeld te steken in ‘activiteiten ter voorkoming van relatiebreuken’. In onze ogen hebben Pro98 en SGP en hun partners CU en CDA, daar helemaal niets te zoeken. Dat is het privédomein van iedere inwoner. Lokaal Belang mist tevens inspiratie en daadkracht. Lokaal Belang heeft deze wel.

Lokaal Belang wil de lokale democratie versterken door een dorpsreferendum. Lokaal Belang wil volop inzetten op alternatieve energiebronnen door o.a. de magere ambitie van het college direct te verhogen naar 10x zoveel zonnepanelen op daken, iets wat aantoonbaar kan. Dit zodat onze dorpen en bossen straks niet opgezadeld worden met overlast veroorzakende megawindmolens van 235 meter. Lokaal Belang zet zich volop in voor verkeersveiligheid in woonwijken, betere regie over wegwerkzaamheden en meer aandacht voor behoud en investering in groen. Verder willen wij inzet voor kwetsbare jongeren en ouderen die hulp nodig hebben om hun leven vorm te geven. Tot slot wil Lokaal Belang geen geheime bijeenkomsten in het gemeentehuis over onderwerpen die belangrijk zijn voor alle inwoners van onze gemeente. Deze begroting belooft weinig inspirerends voor de komende jaren waar het gaat om visie en daadkracht. Daarom is het goed dat Lokaal Belang als grootste oppositiepartij deze visie en daadkracht wel toont.

Namens de fractie van Lokaal Belang,
Mijntje Pluimers-Foeken

content image