Gemeente Barneveld

 Politieke partij

Verslag debatavond Kootwijkerbroek


Kootwijkerbroek strijdtoneel politieke partijen

Dinsdagavond 13 maart, het eerste van de drie grote debatavonden staat op de rol, Kootwijkerbroek is de locatie. Bij binnenkomst mag Jan Publiek zijn of haar vraag op een briefje schrijven en zo vormgeven aan de instant democratie. Het loopt niet echt storm.
 

Kees van Hierden is overleden. De man die de belichaming was van een uit zijn as herrijzend Kootwijkerbroek na de diepe ellende die mond en klauwzeer heette. Hier in zijn Kootwijkerbroek past daar natuurlijk stilte en diep respect bij. Maar niet voordat de heren debatleiders met hun toneelvoorstelling de avond hadden geopend. Je hebt zoiets nou eenmaal niet voor niets ingestudeerd. Snel door naar de lijsttrekkers dan maar.
 

De ene stelling was wat prikkelender dan de ander. Een rondweg om àlle dorpen, tsja. Nee natuurlijk niet vonden ook Scheijgrond en Westerneng, evenals alle andere lijsttrekkers mag men hopen. Toen Lokaal Belang tegenover Pro98. Pluimers versus Korevaar. Daar gebeurt wel wat zo bleek al in de debatten die in de aanloop naar deze avond hadden plaatsgevonden. Beiden begaan met het milieu. Maar de weg naar een beter leefklimaat leidt tot verhitte discussie. Korevaar wil windmolens, Pluimers heeft andere alternatieven als voorkeur. Vervuilende dieselauto’s en masse weigeren? Pro98 ziet het wel zitten, Lokaal Belang brengt liever wat fases aan zodat de burger niet opeens met zijn auto voor het blok staat.
 

Bij fijnstof is het uitgangspunt tussen beiden ook dezelfde, de weg naar reductie loopt echter ook hier niet parallel. Het gemis aan daadkracht dat Korevaar denkt te zien bij Pluimers geeft Pluimers weer terug met het argument dat daadkracht via de portemonnee van de burger niet de daadkracht is waar Barneveld naar op zoek is. Veel van de ambitie van Lokaal Belang zal moeten blijken uit de vrijdag te presenteren energiemix. Hier moet de nieuwe partij haar groene kant laten zien. Korevaar is vooralsnog niet overtuigd.
 

Westerneng mag hierna uitleggen dat het CDA groot voorstander is van gemeenteloketten in alle dorpen. Als je het heel snel leest lijkt dit wel sympathiek. Maar je zult maar elke maandag als ambtenaar in Stroe zitten wachten op die ene Stroeënaar die een nieuw paspoort wil hebben. VVD-er van den Hengel weet wel raad met dit plan. Zorg voor betere ICT in plaats van terug te gaan naar de vorige eeuw. Lokaal Belang breekt in en oppert live chats met ambtenaren. Doelmatig, persoonlijk en wellicht minder gebonden aan openingstijden.
 

Laadpalen in elke straat van de gemeente. Raar zou je zeggen en op z’n minst prematuur gezien de hoeveelheid auto’s met een stekker. Korevaar breekt in met een plan voor stopcontacten aan de lantaarnpaal. Pluimers weet dat snellaadpalen niet voor niets zo heten. Snel laden en via het bedrijfsleven te bekomen. Investering voor de inwoner en de gemeente... nul.
 

De winst van deze avond? In ieder geval dat er nog twee leuke debatten aan zitten te komen. Zeker donderdag 15 maart in Voorthuizen belooft vuurwerk. Pro98 mag in het hol van de leeuw vertellen over windmolens. Dat durven ze wel, in Kootwijkerbroek werd immers de zondagsopenstelling ook vol de zaal ingegooid door hen. Maar Lokaal Belang lijkt sterke alternatieven te hebben. Mooie plannen die weleens heel goed zouden kunnen vallen bij de tien Barneveldse kernen en bij Voorthuizen in het bijzonder.


Gert Hein Kevelam - campagneleider Lokaal Belang

content image
content image
content image
content image