Gemeente Barneveld

 Politieke partij

Verslag debatavond Voorthuizen


Wil je nou een hond of een windmolen?

Een volle zaal in Het trefpunt in Voorthuizen. Gevuld met mensen die hun politieke standpunt al hebben bepaald, zo bleek al snel bij navraag door de debatleiders. De spanning is voelbaar, vandaag krijgen we vuurwerk zo was ons beloofd.

Pijnlijk was dat de ‘humor’ van de debatleiders blijkbaar niet erg aansloot bij die van haar toehoorders. De zaal sloeg dood, je hoorde de tenen in schoenen kromtrekken. Filmpjes van lijsttrekkers. Gekeuvel over afvalcontainers. En ja, daar was tie! Duurzame energie.

ChristenUnie tegen Lokaal Belang. Scheijgrond versus Pluimers. Draagvlak was het magische woord tussen beide kemphanen. Maar al na enkele minuten stond het podium vol met alle lijsttrekkers behalve één met oranje stropdas, hierover later meer. Ze buitelden over elkaar heen om Mijntje Pluimers de les te lezen. “Wij waren net zo leuk bezig met elkaar en nu kom jij ertussen.” Of “hoe durf je in twijfel te trekken wat wij in onze onwetendheid beweren.” Vrije vertaling van andere woorden zult u begrijpen. Het is opvallend hoe fel de reacties zijn op standpunten die elke partij, wellicht met nuanceverschillen, ook zou kunnen uitdragen. Christen Unie Barneveld of Pro98 is binnen hun landelijke bloedgroep vast en zeker de enige die boos wordt om een plan over geothermie. Zonnepanelen mevrouw Pluimers, zoveel, ben je gek geworden. Dat uit de mond van progressieve partijen…

Vrijdag 16 maart gooit Lokaal Belang haar plannen de wijde wereld in. Tijd voor een beoordeling van dit alles. Tijd ook om weer een beetje tot rust te komen. Ook in Voorthuizen vertelde elke lijsttrekker tegen eenieder die het wilde horen dat hij het beste voor heeft met de gemeente en haar inwoners. Ik ben geneigd hen te geloven. Maar die geloofwaardigheid neemt toe als je bereid blijft om te luisteren naar alternatieven. Oh ja, ik zou nog terugkomen op de man met de oranje stropdas. Hij bleef uit de vechtende kluwen. Iemand zei me dat hij dat kon omdat hij niet hoeft te vechten voor zijn zetels. Maar als dat zo is zou je kunnen denken dat de anderen niet vechten voor hun idealen maar puur om electoraal gewin. Dat zal toch……misschien moet ik gewoon nog even wennen aan de politiek.

Was er verder niets opmerkelijks op deze avond? Nou toch één ding dan. Afschaffing van de hondenbelasting. Om vele redenen iets wat door meerdere partijen wordt ingebracht. CDA, ook voorstander van afschaffing, gaf er wel een mooie draai aan. We schaffen de hondenbelasting af en verhogen de OZB met 1%. Betalen we het toch gewoon samen. Wedden dat straks heel Barneveld een hond neemt, want als je er voor betaald hebt dan wil je er ook één hebben.


Gert Hein Kevelam - campagneleider Lokaal Belang

content image

Veel Lokaal Belang-ers in de zaal in Voorthuizen

content image

Mijntje in debat over diftar en afvalscheiding