Gemeente Barneveld

 Politieke partij

Schriftelijke vragen Verkeersveiligheid Voorthuizen en Barneveld


Geacht College,

Op basis van de organisatieverordening van de gemeenteraad artikel 42, stelt de fractie van Lokaal Belang schriftelijke vragen aangaande de verkeersveiligheid in bepaalde straten van Voorthuizen en Barneveld.

Onlangs stelde onze fractie schriftelijke vragen over de verkeersveiligheid op de Hoevelakenseweg in Terschuur. Wij stelden, naast andere maatregelen, tenminste een ‘smiley-bord’ voor wat zorgt voor bewustwording en directe confrontatie van bestuurders met hun snelheid. Het is algemeen bekend dat deze ‘smiley-borden’ een positief effect hebben op de duidelijkheid en bewustwording over de (maximum) snelheid van gemotoriseerd verkeer. Wij waren dan ook verheugd dat de gemeente dit bord zo snel plaatste.

Echter, de antwoorden op de vragen zelf, roepen nieuwe vragen op. Daarnaast zijn wij aanwezig geweest bij de presentatie van de veiligheidsmonitor in Voorthuizen en hebben wij van inwoners en wijkplatforms uit Voorthuizen en Barneveld diverse, soms indringende, mails en berichten gekregen over vraagstukken rondom verkeersveiligheid. In de veiligheidsmonitor kwam helder naar voren dat m.b.t. overlast in de wijken ‘te hard rijden’ met stip op nummer 1 staat. Een aanwezige politieagent reageerde op een verzoek van inwoners om te handhaven, dat het uitdelen van een boete op het moment zelf helpt, maar dat deze boete na een paar dagen al weer vergeten is.

Voor Lokaal Belang is verkeersveiligheid van groot belang. Voor iedereen, maar zeker voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals kinderen. Verkeersgedrag is een lastig iets, maar dat wat redelijkerwijs gedaan kan worden om het verkeersgedrag positief te beïnvloeden, wil Lokaal Belang graag gerealiseerd zien.

Vraag 1:

  • Is het college bereid om ‘smiley-borden’ langer dan ‘tijdelijk’ (zoals in de beantwoording beschreven staat), bij voorkeur tot aan de uitvoering van permanente maatregelen, te plaatsen?

Tenslotte, de snelheidsdisplays hebben een positief effect op het rijgedrag. Enige gewenning aan deze borden is logisch, maar deze borden blijven de weggebruiker steeds opnieuw confronteren met de gereden snelheid wat weer voor bewustwording zorgt. De bewustwording die, ook na een boete, blijvend nodig is.

Daarnaast kan de verkregen data ook gebruikt worden om het weggedrag over een langere tijd te analyseren wat kan bijdragen aan ‘de beste’ en permanente investeringen in de weginrichting.
Tenslotte, jaarlijks wordt het ‘Maatregelenpakket GVVP’ vastgesteld. De verkregen data kan hierin dan worden meegenomen. Het smiley-bord kan daardoor als ‘overbrugging’ gezien worden naar eventuele permanente maatregelen.

  • Gebruikt het college de data uit ‘smiley-borden’ al als input voor het ‘Maatregelenpakket GVVP’?
  • Zo nee, waarom niet? Is het college bereid deze data alsnog als input te gebruiken voor de weginrichting zoals hierboven  aangegeven?

Vraag 2:

In Voorthuizen worden o.a. op de wegen Steenkamp, P. de Hooghstraat, Rubenstraat, Molenweg en de Rembrandtstraat ‘te hard rijden’ ervaren. In ons verkiezingsprogramma gaven wij ook al aandacht aan de Rembrandtstraat.

  • Is het college bereid op deze wegen een ‘smiley-bord’ te plaatsen? Zo nee, waarom niet?
  • Is het college tevens bereid op de Rembrandtstraat de verlichting boven de oversteek te controleren en er zo spoedig mogelijk zorg voor te dragen dat deze verlichting boven de oversteek tenminste tijdens de spits- en schooltijden aan staat? Uiteraard juichen wij het gebruik van LED-verlichting in deze toe.

Vraag 3:

In Barneveld worden o.a. in de wijk Oldenbarneveld op de wegen Lobeliastraat, Zonnebloemstraat, Oldenbarnevelderweg, Hortensiastraat en Begoniastraat (zuidzijde Brummelkamperweg) te hard rijden ervaren. Iets wat in de Veiligheidsmonitor ook bevestigd wordt (31% van de inwoners, het hoogste % in de hele gemeente Barneveld!). Ook op de Van Dompselaerstraat, de Lunterseweg t.h.v. de fietsoversteek en op de Mercuriusweg worden al geruime tijd problemen ervaren met te hard rijden. Diverse bewoners en ook wijkplatforms hebben daar al melding van gemaakt, bij ons maar ook bij de gemeente. Daarbij werd gevraagd om veiligheidsmaatregelen en/of handhaving.

  • Is het college bereid op deze wegen een ‘smiley-bord’ te plaatsen als tijdelijke overbruggingsmaatregel?
  • Zo nee, waarom niet?

Vraag 4:

  • Als blijkt dat bij bovengenoemde straten inderdaad stelselmatig te hard gereden wordt, is het college dan bereid handhavend op te treden?

Volledigheidshalve maken wij graag de opmerking dat wij niet stellen dat er in alle andere straten in de gemeente Barneveld geen problemen zouden zijn met te hard rijden. De genoemde straten zijn echter via diverse kanalen onder onze aandacht gebracht.

Vraag 5:
Het Wijkplatform Oldenbarneveld heeft ons en u middels meerdere brandbrieven op de hoogte gesteld van verkeersproblemen in de wijk. Zij beschrijven ook hun ervaringen met de gemeente over gemaakte afspraken die vervolgens niet meer lijken te bestaan. Wij zijn enigszins geschrokken van hun ervaringen.

  • Kunt u het gestelde in de brief van 26 oktober toelichten?
  • Welke prioriteit geeft u aan de verkeersproblemen zoals beschreven in de brief van  Wijkplatform Oldenbarneveld en wat gaat u op welke termijn concreet doen? Graag een toelichting.
  • Kan het college ons op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de samenwerking en de communicatie met het Wijkplatform Oldenbarneveld?

Vraag 6:

  • Mocht het aantal ‘smiley-borden’ ontoereikend blijken, is het college dan bereid te investeren in de aanschaf van extra ‘smiley-borden’? Zo nee, waarom niet?

Lokaal Belang is anders voornemens tijdens de behandeling van de begroting in de algemene beschouwingen op 14 november a.s. een voorstel te doen voor het investeren in deze ‘smiley-borden’.

Vriendelijke groeten,

Namens de fractie van Lokaal Belang,
Marleen Blankenburgh
Mijntje Pluimers